Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяОпитування: 43% українців вірять у таро, астрологію й екстрасенсів

Складні періоди стають «сприятливим» середовищем для зростання інтересу до таких речей

Опитування Київського міжнародного інституту соціології виявило, що 43% українців вірять в астрологію, екстрасенсорні здібності чи тарологію. 

В астрологію вірять 35% опитаних, в екстрасенсорні здібності – 25%, а в тарологію – 15%. Серед опитаних 49% жінок вірять у щось одне з переліку. Для чоловіків цей показник становить 36%.

Серед старшого населення й респондентів з низьким достатком рівень віри в астрологію, екстрасенсорні здібності чи тарологію зростає. Показник зростає з 26% серед респондентів до 30 років до 51% серед респондентів 60+ років. Серед респондентів з високим рівнем достатку 34% вірять принаймні в щось одне з переліку, тимчасом як серед людей з дуже низьким достатком – 65%.

Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький зазначив, що кризові й психологічно складні періоди стають «сприятливим» середовищем для зростання інтересу до астрології, екстрасенсорних здібностей й тарології.

«Крім цього, вибуховий розвиток цифрових технологій і їх міцне проникнення в повсякденне життя людей значно «спрощує» стосунок мешканців до астрологів, віщунок тощо. Через масштаб ситуації в разі бажання вести дискусії навряд чи доцільно вдаватися до простого таврування людей, які вірять в астрологію тощо.

Основа віри є досить складною, і її швидко не розвіяти простими аргументами (чи тим паче глузуваннями). Разом із цим питання також потребує уваги, оскільки багато людей у складних обставинах можуть під впливом недобросовісних людей зазнати значних втрат або вдатися до деструктивних дій», – додав Грушецький.

Опитування проводили з 17 лютого по 5 березня 2024 року за допомогою методу телефонних інтервʼю з використанням компʼютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Загалом опитали 2 008 повнолітніх українців, які на момент дослідження проживали на підконтрольних Україні територіях.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.