Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяГрупи підтримки й менторство. Як пройшла премія SYAI для дівчат-інноваторок

Від L'Oréal Україна

Групи підтримки й менторство. Як пройшла премія SYAI для дівчат-інноваторок — Життя на Wonderzine

Біля дверей одного з факультетів Київського політехнічного інституту стоїть школярка. Вона зустрічає свою маму, яку на заході зареєструють як «групу підтримки». 

«Ти сьогодні особливо красива», – усміхається жінка. Донька трохи червоніє, і вони разом заходять до зали. У ній зібралося багато дівчат, яких фотографують на різних тлах усміхнені й трохи розчулені батьки. У кінці зали кімната, де закінчують макіяж деякі з учасниць. Святковий мейкап від бренда NYX Professional Makeup створюють візажистки-випускниці, які нещодавно отримали фах завдяки соціальній програмі від L'Oréal Україна «Краса для всіх». 

Саме так 28 березня починається урочиста церемонії першої в Україні премії для дівчат-інноваторок. Це спільна ініціатива L'Oréal Україна й Київської малої академії наук, яка має на меті підтримати юних дівчат, заохотити їх займатися наукою й обирати професії в STEM-напрямах, тобто у галузях науки (Science), технологій (Technology), інженерії (Engineering) і математики (Mathematics).

Церемонію відкрила Катерина Захараш, директорка з корпоративних комунікацій компанії L’Oréal Україна. Вона згадала, що росія знищила значну кількість інститутів, дослідницьких центрів і лабораторій на території України, і багато науковців були вимушені покинути рідну країну й виїжджати за кордон, щоб мати можливість займатися наукою. А також зазначила, що зараз наука в Україні й світі стикається з дуже великими випробуваннями. Вона підсумувала презентацію цитатою, до якої повертатимуться ще багато спікерів сьогодні: «Світові потрібна наука. А науці – жінки».

Після привітальних слів від представників Київської МАН, КПІ і UNESCO на сцену запрошують журі премії, ними стали фіналістки й лауреатки премії L'Oreal–UNESCO «Для жінок у науці». Ведучий жартує про те, що йому треба трохи часу, щоб перерахувати всі заслуги жінок, які вийдуть на цю сцену:

  • Христина Гнатенко – наймолодша в Україні докторка фізико-математичних наук, професорка кафедри теоретичної фізики ЛНУ імені Івана Франка
  • Ольга Ларіна – кандидатка хімічних наук, старша наукова співробітниця Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського НАН України
  • Катерина Теребіленко – докторка хімічних наук, доцентка хімічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка 
  • Катерина Терлецька — докторка фізико-математичних наук, cтарша наукова співробітниця відділу моделювання морських і річкових систем Інституту проблем математичних машин і систем НАН України

У кінці ведучий підсміюється над собою: «Ну а я просто ведучий». Такий собі Кен цього заходу. 

Науковиці робили вибір на основі інтерв’ю й огляду робіт 24 фіналісток Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. Оцінювали за такими критеріями: 

  • актуальність дослідження
  • глибина аналізу
  • потенціал практичного використання проєкту 
  • вмотивованість
  • соціальна складова
  • навички презентації 

Науковиці розповіли, що відбір був дуже не легкий для них, адже вони були вражені кожною учасницею, зокрема тим, як різносторонньо вони розвиваються. Також дали декілька порад про те, щоб дівчата не боялися йти цим складним, але цікавим шляхом і залишалися й розвивати науку тут, в Україні. Після їхніх слів нам, далеким від науки, також хочеться негайно почати досліджувати світ. Та поки думаємо про те, як нам пощастило бути в часі, коли вже є жінки, які пройшли шлях до визнання в науці, а тепер надихають і підтримують тих, хто йде за ними. Після їхнього виступу здається, що все можливо.

Хімикиня Христина Гнатенко після виступу повертається до зали й підіймається на сцену знову – зі скрипкою. Зазначає, що вона допомагає їй упорядкувати думки. «Науковиці дійсно дуже різнобічні. І, мабуть, уміють менеджити час», – думаємо ми, коли в залі звучать перші ноти духовного гімну України, а потім «Мелодія» Скорика. Тепер ми вже впевнені, що можливо все. 

Коли починають називати перші імена переможниць, атмосфера біля нас стає зовсім напруженою. Із 24 учасниць обрали лише трьох лауреаток і переможницю спеціальної відзнаки за екологічний проєкт. Школярка поруч із нами помітно нервує, вслухається в слова ведучого, іноді заговорює з подругою, відкриває стрічку соцмереж, щоб відволіктися.  

Дізнаємося, що переможницями першої премії для інноваторів SYAI від L'Oréal Україна й Київської МАН стали: 

  • Вікторія Гончаренко, учениця 9 класу Київського природничо-наукового ліцею №145; за дослідження у сфері математики та вивчення прямої й трикутника Сімпсона;
  • Криневич Ярослава, учениця 11 класу Київського природничо-наукового ліцею №145; за дослідження, яке дозволило б використовувати продукти нафтоперероблення в аеробудівельній і космічній галузі;
  • Романюга Валерія, учениця 11 класу медичного ліцею Національного університету ім. Богомольця; за розроблення інноваційного фільтра на основі кісточок ягід, який здатен очищувати воду від важких металів і бактерій.

Спеціальну відзнаку за екологічний проєкт отримала Курбатова Дарія, учениця 10 класу Київського ліцею №145. Вона займалася дослідженням потенціалу офшорної вітроенергетики в Україні, тобто побудови морських вітроелектростанцій. 

Усі лауреатки отримали ексклюзивні подарунки від L'Oreal – великий запас косметики на рік і сертифікат від студії Backstage на б’юті-послуги. 

Після цього на сцену запрошують інших учасниць, які також отримали брендові сюрпризи й дипломи, що засвідчують участь у премії. Майбутні жінки в науці захоплюють різномаїттям: строгі сукні, кежуальне поєднання штанів, светрів і кед, довгі кучері, короткі стрижки, рожеві прядки. Вони всі так гармонійно поєднуються на сцені, і ми дуже-дуже вболіваємо за них і сподіваємося ще не раз почути їхні імена. Виходимо з зали, доки фотографи й батьки з телефонами змагаються за те, кому пощастить закарбувати цю мить назавжди.   

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.