Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяДолають мачизм. У Колумбії чоловіки проходять курси, щоб навчитися виконувати хатню роботу

Ініціатива вже має певний позитивний вплив

У столиці Колумбії, місті Богота, уже кілька років проходять курси для чоловіків, на яких ті вчаться, як виконувати хатню роботу й доглядати за близькими. Про це пише CNN.

Проєкт виник 2021 року, у розпал пандемії ковіду, на базі іншої ініціативи – «Блоків турботи», яку започаткували у 2020-му. Її мета – надавати допомогу тим людям, які піклуються про інших людей. На виникнення додаткової ініціативи частково вплинула велика кількість дзвінків на гарячу лінію, які мерія отримувала від чоловіків. Ті говорили, що не мають необхідних навичок для догляду за близькими. 

Міська влада вважає, що ця ініціатива допоможе подолати вкорінену в країні культуру мачизму й заохотить чоловіків брати на себе справедливу частку хатньої роботи й догляду за близькими.

«У ДНК жінок не закладено вміння піклуватися. Ви вчитеся підмітати, заплітати дитині коси й міняти підгузники. Це не генетичне питання, це питання культури», – наголосив один із лідерів Школи догляду для чоловіків Хуан Кортез.

Нині послугами програми скористалися понад 400 тисяч осіб. За словами Кортеза, найбільша складність – це переконати чоловіків долучитися до програми, оскільки «це не та тема, яка їх легко зацікавить». Тому, каже Кортез, доводиться шукати різні підходи й формати занять.

Основна школа має повну навчальну програму, що складається з 24 модулів і триває кілька місяців. Вони охоплюють теми, як-от: догляд за домом, за новонародженими, вагітними, людьми похилого віку, турбота про довкілля, а також про власний емоційний стан. Програму розробляли спільно з низкою феміністичних експерток.

Дослідження мерії Боготи показує, що ініціатива вже має певний вплив. Опитування, проведене наприкінці 2023 року, свідчить: більше чоловіків і жінок у Боготі стверджують, що розподіляють хатню роботу порівну, якщо порівняти з 2021 роком. Також у деяких змінилися погляди на гендерні ролі й маскулінність.

У Колумбії широко поширена культура мачизму. Опитування, яке провів Європейський Союз у 2019 році, показало, що 70% респондентів були «помірно сексистськими». Цей вкорінений сексизм впливає на все, від можливостей працевлаштування до гендерно зумовленого насильства. Згідно з даними Національного інституту юридичної медицини та криміналістики Колумбії, у 2022 році в країні зареєстрували 47 771 випадок домашнього насильства. Це приблизно один випадок на що 11 хвилин.

Згідно зі звітом Міжнародної організації праці (МОП), у 2018 році у світі налічувалося 647 мільйонів осіб працездатного віку, які працювали повний робочий день на неоплачуваній основі, забезпечуючи все: від догляду за дітьми й людьми похилого віку до прибирання, приготування їжі й емоційної підтримки. Близько 94% з них – жінки. 

Дані «ООН Жінки», зібрані в період з 2001 по 2017 рік, свідчать, що жінки в середньому присвячують 18% свого дня неоплачуваному догляду й хатній роботі, а чоловіки – 7%. У Північній Африці й Західній Азії жінки виконують ушестеро більше неоплачуваної доглядової роботи, ніж чоловіки.

«Світ не зміг би функціонувати без цих жінок. Вони виконують єдину роботу, необхідну для існування всіх інших. Але доглядову працю досі не визнають належним способом», – підкреслила Клара Алеманн з міжнародної неприбуткової організації Equimundo, яка бореться за гендерну рівність.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.