Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЛегкі тілесні покарання впливають на дитину так само, як жорстокість і сексуальні домагання

У цих дітей частіше розвиваються тривожність і депресія

Американські вчені виявили, що легкі тілесні покарання рівносильно впливають на мозок дитини, як жорстокість і сексуальні домагання. Дослідження опублікували в журналі Child Development.

На думку авторів дослідження, фізичні покарання пов’язані з розвитком проблем психічного здоров’я, тривожності, депресії, проблем поведінки й уживанням наркотичних речовин. Половина батьків у США поділилися, що вони били своїх дітей минулого року, а третина – минулого тижня.

У дослідженні взяли участь 147 дітей віком 10 та 11 років. 40 із них страждали від легкого насильства: батьки їх шльопали. 26 дітей зазнали фізичного або сексуального насильства в дитинстві.

Мозок учасників сканували за допомогою МРТ, поки вони дивилися на екрані відео з акторами. Там зображували людей з нейтральними й переляканими виразами обличчя. Діти, які зазнали насильства, проявили характерну активність багатьох частин мозку, коли бачили страхітливі обличчя. У дітей, яких не били, такої реакції не було.

Учені зробили висновок, що мозок дитини однаково реагує на легкі тілесні покарання, як і на інші прояви жорстокості.

«Хоча легкі тілесні покарання не сприймають як форму насильства, із погляду того, як реагує мозок дитини, вони не відрізняються від знущання», – поділилася професорка Кеті А. Маклафлін.

Водночас автори зазначили, що висновки дослідження не можна приписувати до життя кожної дитини.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.