Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяПіклування батьків захищає проблемних підлітків від проявів асоціальної поведінки – дослідження

Та знижує ризик розвитку психопатії

Батьківське піклування й увага можуть захистити проблемного підлітка від розвитку різних форм психопатії. Також це може знизити ризик майбутньої злочинної діяльності. Результати дослідження опубліковані в журналі Journal of Child and Family Studies.

У дослідженні взяли участь 1354 підлітки, яких звинуватили в тяжких злочинах в окрузі Марікопа, в штаті Аризона, й окрузі Філадельфія, Пенсильванія. Учасники, більшість з яких були хлопці, 8 разів заповнювали форму психологічних оцінок протягом чотирьох з половиною років.

За результатами експерименту, учасники, які мають більш турботливих та уважних батьків, виявляли менше психопатичних рис. Ті підлітки, які відчували більше ворожості з боку батьків, навпаки, проявляли розвиток форм психопатії. Неуважність батьків і недолік материнського тепла також передбачали посилення жорстокої поведінки та протиправних дій серед підлітків.

«Батьківство відіграє дуже важливу роль у розвитку дітей і підлітків та їхньому психосоціальному здоров’ї [...] Поведінка родини має значення не тільки в дитинстві, але й у підлітковому віці. Хоча розвиток підлітків пішов у несприятливий бік, батьківське тепло все ще може захистити їх від психопатичних особливостей та асоціальної поведінки», – пояснила авторка дослідження Хайді Бекман.

Водночас дослідники наголошують, що наразі не підтверджено, чи викликає вороже батьківство злочинність, адже воно не може бути єдиною причиною цієї діяльності. Надалі вчені продовжуватимуть досліджувати фактори розвитку психопатії.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.