Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЄ питання: Чому оточення робить висновки про сексуальність людини за формою її тіла

Думка людей різнилася залежно від статі

Journal of Sex Research опублікував дослідження, у якому йдеться, що форма тіла людини впливає на думку оточення про її сексуальнсть.

За фізичними даними 891 особи у віці від 16 до 71 років комп’ютер створив моделі 10 тіл. У першому експерименті учасникам показували ці моделі та попросили зробити висновок про їхні сексуальні риси. Зображення варіювалися від «дуже худих», «худих», «середніх», «повних» і «дуже повних». Учасникам показали список із 30 рис і запитали, наскільки вони описують кожне тіло. Десять рис були особистими, а двадцять – сексуальними (наприклад, розпуста, сексуальна агресивність).

Дослідники виявили, що певні характеристики присвоювали певним типам фігури. Наприклад, «повних» і «дуже повних», як правило, асоціювали з рисами особистості, аніж із сексуальними рисами. Меншою мірою це стосувалося тіл, худіших за середні. Цей висновок відповідає попереднім дослідженням, що свідчать про те, що тіла, що не є середніми, сприймаються як менш сексуальні, ніж середні.

Дані експерименту виявили деякі гендерні відмінності. Дуже худому чоловічому тілу, як правило, присвоювали негативні та пасивні риси, тимчасом як дуже худе жіноче тіло асоціювали з позитивними й пасивними рисами.

Чоловічим тілам, які були дуже худими, повними або дуже повними, рідше приписували екстравертні сексуальні ознаки (наприклад, домінування та сексуальна впевненість). Тобто ці типи фігури не сприймаються як такі, що мають «ідеальні сексуальні риси». Натомість худе чоловіче тіло отримало найбільшу кількість екстравертних ознак, також його визнали найбільш сексуально привабливим.

Жіночим тілам, які були середніми, худими або дуже худими, надали найбільше екстравертних сексуальних рис. Дуже повну форму тіла в жінок більше асоціювали з негативними ознаками.

«Наше дослідження демонструє, що люди систематично роблять висновки про риси, пов’язані з сексуальністю, за формою тіла. Зокрема, повні тіла сприймаються менш позитивно в плані сексуальних рис: таких людей описували, як більш відчайдушних або стриманих. Також ми виявили, що приписування сексуальних стереотипів діє в межах традиційних уявлень про гендерну сексуальність (чоловіки повинні бути сексуально агресивними, а жінки – покірними)», – сказала авторка дослідження Корі Л. Педерсен.

Дослідники відзначили, що всі типи жіночого тіла позитивно асоціювали з сексуальною замкнутістю, що суперечить екстравертним оцінкам деяких тіл.

«Хоча результат парадоксальний, ми припускаємо, що він відображає складну систему подвійних стандартів щодо жіночої сексуальності», – пояснила Педерсен.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.