Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяНегативне ставлення до материнства змушує жінок залишати науку – дослідження

Вони йдуть з професії ще до народження дитини

Через уявлення, що материнство має негативний вплив на роботу, жінки залишають STEM-спеціальності ще до того, як стануть або навіть матимуть намір стати матерями. До батьківства такого ставлення немає. Про це йдеться в дослідженні Каліфорнійського університету.

Учені провели поглиблені інтерв’ю з 55 аспірантками та двома докторками наук і виявили, що негативне ставлення до материнства в STEM змушує студенток боятися материнства та приховувати свої плани народжувати або навіть вагітність. Студенток просять відкласти плани на сім’ю та материнство, тому що матерів стереотипно вважають менш компетентними та відданими науці. Чоловіків про таке не просять.

Науковий керівник однієї зі студенток сказав їй: «Сподіваюся, у вас не буде дитини під час навчання в аспірантурі, тому що я не знаю, як будь-яка жінка може закінчити навчання, коли в неї буде дитина». Коли студентка зазначила, що нещодавно студент із дитиною закінчив аспірантуру, керівник сказав їй, що це інакше, тому що цей студент був чоловіком. Подібним чином висловився професор, який є батьком: «Я не розумію, чому жінки скаржаться. Вам просто потрібно вибрати сім’ю чи кар’єру в галузі хімії, і просто прийняти це».

Як наслідок, жінки в STEM-спеціальностях задумуються про вплив сім’ї на кар’єру набагато раніше чоловіків і можуть іти з професії, якщо планують дітей, навіть якщо це станеться нескоро.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.