Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяНадлишок вільного часу може шкодити ментальному здоров’ю – дослідження

Проте все залежить від того, як ви його проводите

Надлишок вільного часу може бути так само шкідливим, як і його нестача, визначили дослідники Американської психологічної асоціації.

Через нестачу вільного часу люди можуть не займатися тим, що їм подобається, що призводить до стресу, депресії й емоційного виснаження. Дослідники ж вирішили перевірити, чи може надлишок вільного часу призвести до поганих наслідків.

Автори проаналізували два великі опитування: American Time Use Survey і National Study of the Changing Workforce – що охопили 35,000 учасників, а також провели два експерименти. Вони виявили, що люди із надлишком вільного часу відчувають стрес, а їхнє самопочуття погіршується. Наразі даних недостатньо, щоб точно визначити, що вважається надлишком вільного часу, але дослідники вважають, що більше 5 годин на день уже можуть нашкодити.

Те, як люди проводять час відпочинку, також має вплив на самопочуття. Люди із надлишком вільного часу, які обирали непродуктивні активності, почувалися гірше, аніж ті, хто витрачали його на соціалізацію або продуктивні заняття.

Тож на самопочуття впливає й кількість вільного часу, і те, як його проводять. Людям, які відчувають нестачу дозвілля, радять не кидати всі справи, тому що це лише призведе до подальшого погіршення самопочуття. Дослідники вважають, що краще планувати свій день так, щоб у вас було мінімум дві години, якими ви можете вільно розпоряджатися.

Фото: Raw Pixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.