Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЄ питання: які фактори найчастіше псують стосунки

Учені опитали більше тисячі людей, які перебувають у стосунках

Головними труднощами, з якими стикаються пари в довготривалих стосунках, є постійна потреба уваги, тривалий час за роботою та брак особистого простору й часу на себе. Дослідження опублікували в журналі Evolutionary Psychology.

У дослідженні взяли участь жителі Греції (604) і Китаю (799). Усі респонденти перебували в стосунках, 32% грецької вибірки та 34% китайської вибірки були одружені. Учасникам показали список із 78 основних проблем у стосунках, виявлених у попередніх дослідженнях, і попросили вказати, наскільки кожне з них викликало труднощі у підтримці їхніх поточних стосунків. Проблеми охоплювали невірність, сексуальні стосунки, роботу, відсутність компромісів і більше.

У результаті майже третина учасників (30%) повідомили про постійну потребу уваги як джерело напруги в стосунках, майже чверть (23%) виділили брак особистого часу та простору, а близько 22% обрали тривалий час за роботою як фактор проблем.

Автори дослідження стверджують, що так звані механізми моніторингу партнера, як-от ревнощі та надмірна увага, мають бути корисними в деяких аспектах стосунків. Але спостереження за партнером може викликати напругу в парі. Наприклад, якщо партнер негативно реагує на звинувачення в невірності або відчуває напругу через потребу іншого в увазі. Що стосується тривалого часу за роботою, проблема може відображати сучасне суспільство, яке вимагає повної віддачі від працівників, додають автори.

Результати також виявили статеві відмінності: чоловіки частіше повідомляли про проблеми, пов’язані з поганими сексуальними стосунками (наприклад, «мій партнер не має сексуального інтересу до мене»), а жінки частіше вказували проблеми, пов’язані з їхньою потребою в увазі (наприклад, «я занадто легко стаю залежна від свого партнера»). 

Фото: icons8

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.