Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЄ питання: як відпочинок на природі допомагає подолати почуття самотності

На основі опитувань жителів міста

Відпочинок на природі значно зменшує почуття самотності. Зокрема, це допомагає жителям міста. Про це йдеться в дослідженні журналу Scientific Reports, повідомляє The Guardian.

Учені об’єднали дані міських жителів усього світу за допомогою дослідницького застосунку Urban Mind. Протягом двох тижнів тричі на день люди мали відповідати на запитання про самотність, перебування серед натовпу, соціальне включення та контакт з природою. Понад 750 людей надали 16 тисяч відповідей на питання, як-то: «чи відчуваєте ви себе потрібним серед людей навколо?» і «чи є поряд із вами дерева?»

Дослідження показало, що перебування серед натовпу збільшує самотність у середньому на 39%. Загалом самотність є серйозною проблемою здоров’я й може підвищити ризик смерті людини на 45% – більше, ніж через забруднення повітря, ожиріння або зловживання алкоголем.

Однак у моменти, коли люди могли побачити дерева, небо чи почути птахів, почуття самотності зменшувалося на 28%. Відчуття соціального включення також зменшувало самотність на 21%, а коли воно збігалося з контактом із природою, ефект поліпшувався на 18%. Дослідники зазначили, що результат майже не змінювався залежно від віку, походження, освіти чи занять учасників.

«Міста – це, певно, єдине середовище проживання, яке збільшується високими темпами. Тому ми повинні створювати такі місця, де люди можуть відчувати насолоду. Природа є важливою складовою в цьому, бо я вірю, що в нас є дійсно глибокі зв’язки з природними силами», – поділилася Джоанна Гіббонс, ландшафтна архітекторка й одна з авторок дослідження.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.