Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЧекліст: 11 способів допомогти нашим військовим, якщо ви цивільний

Чекліст: 11 способів допомогти нашим військовим, якщо ви цивільний — Життя на Wonderzine

Грошима, руками й інформацією

Дуже багато переживань з’являється від безпорадності, коли хочеться допомогти захищати Україну, а можливості йти воювати немає. Проте навіть якщо ви цивільні, усе ще можете вплинути на ситуацію. Розповідаємо як.

Важливо: якщо якась із порад вимагає вашої присутності на вулиці або біля вікон, не виконуйте її під час комендантської години або сирен.

  • «Бонус+», «єПідтримка», переказ коштів

Можна переказати кошти програми «єПідтримка» з самого додатку «Дія». Потрібно зайти в документи, а там відкрити опцію «Допомогти армії».

«ПриватБанк» відкрив можливість віддати на підтримку армії свої кошти з програми «Бонус+». Потрібно зайти в «Приват24» – Сервіси – Добро – Допомога ЗСУ – Обрати картку «Бонус+». Так само можна віддати свій залишок «єПідтримки» й автоматично переказати кошти з будь-якої картки на рахунок Національного банку України.

Якщо ви власник карток інших банків, ви можете переказати кошти з «єПідтримки» за допомогою сервісу Portmone. Переказати кошти на підтримку армії з інших рахунків можна в організацію «Повернись живим» або на рахунок Національного банку.

Супермаркет "Фора" та банк monobank також дозовляють віддати армії відповідно накопичені бонуси та кешбек. 

  • Цікавтеся, що потрібно

Слідкуйте за новинами та користувачами соціальних мереж свого міста. Вони будуть повідомляти про потреби армії та медичних закладів. У Києві можете скористатися базою Гуманітарного штабу, а також під’єднатися до Української волонтерської служби

  • Блокуйте

Блокуйте Instagram-інфлуенсерів, YouTube-канали, акаунти у Twitter і Telegram-чати, які розповсюджують пропаганду Росії, публікують інформацію про пересування українських військових і рекрутять людей на малювання міток. Список кандидатів на блокування можна переглянути в постах IT ARMY of Ukraine або тут.

  • Підтримайте атаки DDoS

Ці атаки допомагають покласти сайти з пропагандою та важливі сайти для інфраструктури Росії та Білорусі. Список сайтів, які варто блокувати, можна переглянути в групі IT ARMY of Ukraine, а тут розповіли, як долучитися до атак. Це не надто складно.

  • Припиніть видавати інформацію ворогові

Не варто відповідати у великих чатах, де ви чули «бах». Це могли бути наші ППО, таким способом ви видаєте їх розташування. Також не публікуйте відео з пересуванням української техніки та не повідомляйте, де зараз знаходяться представники територіальної оборони та ЗСУ.

  • Звертайте увагу на людей поруч

Не пускайте до під’їздів і чатів будинку незнайомих людей, видаляйтеся та скаржтеся на чати «Перекличка районов». Звертайте увагу на тих, хто залишає десь свої речі: це може бути вибухівка. Про підозрілих осіб можна повідомити в бот СБУ.

Перед входом на дах будинку розсипте борошно, гіпс, вапно тощо, щоб перевірити, чи ніхто туди не заходив малювати мітки. Якщо хтось заходив, знешкодьте мітки, які знайшли та повідомте в бот Кіберполіції.

  • Використовуйте силу вашого впливу в соціальних мережах

Інформаційні кампанії – це також частина війни. Розповсюджуйте правду про російські злочини, спростовуйте дезінформацію та публікуйте лише перевірені новини.

  • Проінспектуйте свій район

Передивіться свій район на наявність міток. Якщо побачили, засипайте їх і повідомляйте про їх знаходження на бот Кіберполіції.

Також можливі диверсії на залізницях – подивіться, чи є свіжий щебінь біля колій. Якщо є, повідомте поліцію, бо туди могли закласти вибухівку.

  • Коктейлі Молотова

Готуйте коктейлі Молотова та кидайте їх на ворожу техніку з балконів. Рецепт коктейлю можна подивитися тут. Не забувайте, що він придатний лише 24 години, тому краще залишати деякі інгредієнти ще на потім.

  • Слідкуйте за пересуванням ворожої техніки

Щойно ви помітили російську армію чи їхню техніку, повідомте про це бот або територіальну оборону. Також слідкуйте за новинами: там зазвичай пишуть, якщо ворог перевдягається або пересідає в цивільні автомобілі.

  • Демонтуйте

Ворог погано орієнтується на місцевості та має поганий зв’язок, тому вони здебільшого орієнтуються на знаки. Демонтуйте або зафарбовуйте вказівники населених пунктів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.