Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖурналісти, які працювали в Маріуполі, отримають премію Deutsche Welle «За свободу слова»

Вони документували події в місті більше 2 тижнів

Журналісти Євген Малолєтка та Мстислав Чернов, які документували облогу Маріуполя, отримають премію «За свободу слова» від німецької медіакомпанії Deutsche Welle.

Чернов і Малолєтка приїхали до міста 24 лютого. Журналісти знімали руйнування, спричинені обстрілами міста, роботу лікарів у місцевих шпиталях, численні жертви серед цивільного населення. Зокрема, вони були неподалік, коли 9 березня авіабомба влучила у двір поблизу міської лікарні та пологового будинку Маріуполя. Кадри зі зруйнованого пологового облетіли весь світ в стали одним із символів війни.

«Так сталося, що ми були поряд, почули звук літака й одразу пролунав вибух. Він був не один, а одразу декілька. Була дуже сильна вибухова хвиля, від якої порозбивало вікна в будинках поблизу. Скло посипалося нам за комір. Там [поблизу пологового будинку – ред.] була велика вирва. Ми побачили, що там усе розтрощено. Люди виходили з підвалу, шоковані від цього. Ми побачили, як спускають вагітних жінок і переміщують їх на ношах. Там були дуже сильні кадри», – розповідає Малолєтка.

За словами Малолєтки, до представників масмедіа надходили повідомлення, що їх «росіяни включили в якісь списки». «Коли за нами приходили солдати [в лікарню, де вони переховувалися - ред.], вони сказали, що нам потрібно евакуюватися, тому що, якщо нас візьмуть у полон, то росіяни змусять сказати щось потрібне їм на камеру. Дійсно, якби ми потрапили в руки до росіян, це справді був би складний і важкий процес. Мені б не хотілось перевіряти на собі, як працюють російські спецслужби із затриманими», – поділився Малолєтка.

Журналісти залишили Маріуполь 15 березня 2022 року в складі колони, яка виїхала після відкриття гуманітарного коридору.

Deutsche Welle вручає нагороду «За свободу слова» з 2015 року. Лауреатом може стати людина або ініціатива, які відіграли важливу роль у справі захисту в ЗМІ прав людини та свободи думок.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.