Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Я не думала, що ми виберемося». The Guardian розповів про евакуацію з «Азовсталі»

«Це ковток свіжого повітря – перебувати на землі, яку контролюють українці»

The Guardian випустив матеріал, у якому розповіли про останню евакуацію цивільних із заводу «Азовсталь» у Маріуполі.

Конвой прибув до Запоріжжя після настання темряви, у ньому було близько 170 евакуйованих. В «Азовсталі» перебував 51 мирний житель, приблизно 120 осіб також прийшли до місця зустрічі в зруйнованому торговому центрі. Як повідомляють у виданні, дорога довжиною трохи більше 200 кілометрів зайняла два дні, оскільки колону автобусів тримали годинами на російських блокпостах, а голодних і втомлених мешканців усередині допитували.

«Я не думала, що ми виберемося живими, тому не маю жодних планів на своє майбутнє», – сказала Наталія, яка пропрацювала в «Азовсталі» все доросле життя. У бункері жінка організовувала конкурси малюнків, щоб зайняти дітей, і зберегла ці роботи на пам’ять. «Я б не відмовилася від них, навіть якби вони мене застрелили», – сказала Наталія.

Приблизно через 36 годин група повільно вийшла з автобусів. Їх чекала гаряча їжа, одяг та іграшки, оскільки більшість людей втекли лише з декількома сумками. Серед евакуйованих було багато дітей і людей похилого віку. «Це ковток свіжого повітря – перебувати на землі, яку контролюють українці», – сказала Тетяна, яка втекла з дочкою й онукою.

Очільник делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Паскаль Хундт сказав, що ця група евакуйованих «пережила той рівень жаху, який не має пережити жодна людина».

Фото: ed ram/The Guardian

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.