Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Постраждалі бояться зустріти свого ката». Денісова розповіла про злочини окупантів

В інтерв’ю польському виданню Onet

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова дала інтерв’ю польському виданню Onet. Під час розмови омбудсменка розповіла про злочини російських окупантів, роботу гарячої лінії для постраждалих і про те, що переживають українські військовополонені.

За підтримки ЮНІСЕФ з 1 квітня працює лінія психологічної підтримки. За словами Денісової, станом на 6 травня вони отримали 830 дзвінків. Кількість людей, які звертаються, постійно збільшується. Передусім це зґвалтовані. Омбудсменка додала, що спочатку телефонували люди з передмістя Києва, тепер є багато дзвінків із Чернігівської області. Звертаються не тільки жінки, але й чоловіки.

«Скільки всього людей постраждало від сексуального насильства, ми наразі не знаємо. Але розуміємо, що це точно набагато більше, ніж 830, які вже зателефонували. Росіяни ґвалтували жінок, чоловіків, підлітків і дітей. Багато 13–14-літніх дівчат тепер вагітні й не можуть зробити аборт. Багато зґвалтованих маленьких хлопчиків», – зазначає Денісова.

Омбудсменка розповіла, що окупанти могли ґвалтувати одну й ту саму дівчину десятки разів поспіль. Жертви розповідали, що водночас вони кричали, що будуть знущатися так довго, щоб постраждала ніколи вже не змогла завагітніти чи ніколи не захотіла цього робити й не народила від українського чоловіка. Окрім цього, окупанти робили це публічно. На очах батьків ґвалтували дітей, а на очах дітей – їхніх батьків.

«Вони роблять це на вулицях. У масках. Жертви розповідають, що по голосу зрозуміло, що ґвалтівники – молоді люди 20–25 років. І тепер у цих українців шалений страх зустріти свого ката на вулиці й не впізнати його», – додала Денісова.

Також під час інтерв’ю омбудсменка згадала ситуацію в Маріуполі. Свідки з Маріуполя, які телефонують на гарячу лінію, розповідають, що зараз рф намагається знищувати докази своїх злочинів. Вони змушують місцевих розкопувати братськи могили, куди скидали вбитих місцевих, а потім спалюють ці тіла. Там працюють мобільні крематорії.

Денісова додала, що наразі примусово вивезені українці знаходяться майже у всіх областях росії. У розшуку перебувають понад 16 тисяч наших громадян, чверть з них – маріупольці.

«Наразі ми намагаємося допомогти цим людям виїхати з рф до Європи. Але в них відібрали паспорти й важко підтверджувати їхні особистості. Загалом, за даними російських змі, «рашисти» вивезли вже понад мільйон українців. З них – 200 тисяч дітей. А також понад 2 тисячі сиріт з інтернатів», – сказала омбудсменка.

Люди, яких повертають з полону, потребують психічної допомоги, вони мають багато розладів. Уповноважена ВР з прав людини зауважила, що принижували військовослужбовців-жінок.

«Їх підстригли й повністю оголили в присутності чоловіків. Мовою агресора це називається «опустити». Приниження не людські. росія постійно порушує Женевську конвенцію. Не може бути такого ставлення до полонених!» – додала Денісова.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.