Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУкраїнка Маріанна Кіяновська отримала звання «Європейської поетки свободи»

За збірку «Бабин Яр. Голосами»

Українська поетка Маріанна Кіяновська отримала звання «Європейської поетки свободи 2022 року» за збірку «Бабин Яр. Голосами». Як повідомляє «Суспільне», про це пишуть на сайті премії.

До збірки ввійшли 67 віршів, присвячених темі Голокосту. Премія окремо відзначила англійський переклад від Адама Поморського.

«Це жалобна пісня, у якій Кіяновська досягає висот, будуючи прості історії, сповнені індивідуальних переживань і позначені передчуттям неминучої загибелі. Це поезія плоті, поезія болю й крові, яка не може бути привʼязана до певного місця в часі. Досить змінити імена людей чи назви місць, щоб вірш одразу став по-жахливому актуальним, як елегія, що оплакує братські могили Бучі, Ірпеня та Маріуполя», – прокоментувало журі збірку поетки.

Уперше в історії премію отримали дві авторки. Журі також відзначило збірку «Вода і вугілля» албанської поетки Лульєти Ллешанаку. Церемонія нагородження поеток відбудеться 10 червня у межах фестивалю European Poet of Freedom Festival, що триватиме з 9 по 11 червня у Ґданську.

Маріанна Кіяновська – українська поетка, прозаїкиня, есеїстка, перекладачка, літературна критикиня, а також членкиня Національної спілки письменників України, Українського ПЕН.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.