Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниAmnesty International довела, що рф навмисно здійснила атаку на драмтеатр у Маріуполі

Нападники знали, що всередині будівлі знаходяться сотні цивільних

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International довела, до військові рф навмисно здійснили атаку на драмтеатр у Маріуполі 16 березня, знаючи, що там ховаються сотні людей. Висновку дійшли в новому розслідуванні «Діти: напад на Донецький обласний академічний драматичний театр у Маріуполі».

Дослідники розвінчали заяви російської влади щодо причетності українських військових і дійшли висновку, що найбільш реалістичною є версія, згідно з якою це був цілеспрямований авіаудар російських пілотів по цивільному об’єкту. Театр, розташований у Центральному районі міста, використовували як гуманітарний штаб для розподілу медикаментів, їжі, води, а також як точку збору для людей, що сподівалися на евакуацію через зелені коридори.

Будівля була відокремлена від інших об’єктів 100-метровою зеленою зоною й була найбільш упізнаваною культурною пам’яткою Маріуполя. Місцеві жителі також написали «Дети» російською мовою на передньому дворі по обидва боки театру, які були добре помітні російським пілотам, а також зафіксовані на супутникових знімках.

Очевидці розповіли, що бачили закривавлені тіла та відірвані частини тіл, зокрема ноги та руки, у руїнах зруйнованої будівлі. Точна кількість жертв остаточно не встановлена, але, як зазначили в організації, вона може бути набагато менша, ніж повідомлялося раніше. Одразу після нападу в міськраді заявили, що загинули близько 300 осіб. Associated Press у своєму розслідуванні зазначали, що загинути могли близько 600 людей.

«Цивільний характер театру та присутність численних цивільних осіб були очевидними навіть за кілька тижнів до нападу. Характер нападу: місце удару всередині будівлі, імовірна зброя, а також відсутність поблизу будь-якого потенційно законного військового об’єкта переконливо свідчить про те, що ціллю був саме театр. Тож найбільш вірогідно, що удар по театру був умисним, а тому це вважається воєнним злочином», – підсумували в Amnesty International.

Організація закликала Міжнародний кримінальний суд і всі інші органи, які мають повноваження здійснювати судочинство щодо злочинів із початку повномасштабної війни в Україні, розслідувати цей напад як воєнний злочин і притягнути всіх винних до відповідальності.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.