Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Верхівка айсберга». ООН зафіксувала 124 випадки сексуального насильства з боку окупантів

Зафіксовані факти не відображають масштабів сексуальних злочинів

Спеціальна представниця ООН з питань сексуального насильства в конфлікті Праміла Паттен повідомила, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну зафіксовано 124 випадки сексуального насильства.

Паттен зауважила, що наявні дані є лише «верхівкою айсберга» й не відображають масштабів сексуальних злочинів окупантів. Як підтвердили українські правозахисники, факти сексуального насильства складно виявити й розслідувати в умовах війни.

За словами голови правління «Центру громадянських свобод» Олександри Матвійчук, люди, які пережили сексуальне насильство, часто приховують це. Вони не розповідають про злочин правоохоронним органам, міжнародним організаціям чи правозахисникам. Матвійчук додала, що наразі неможливо оцінити масштаби злочинів такого характеру через їхню велику кількість, яка стрімко зростає.

«Буквально кілька днів тому генеральна прокурорка України сказала, що вони зареєстрували вже понад 15 тисяч кримінальних проваджень за такими епізодами. В окремих областях на слідчого їх припадає близько 200. Тобто слідчий має одночасно розслідувати таку кількість кримінальних справ – жодна найкраща правова система у світі не могла б ефективно впоратися з таким завданням», – поділилася правозахисниця.

Окрім цього, деякі громадяни не мають фізичної можливості повідомити про злочин правоохоронцям, адже понад 20% територій України поки тимчасово окуповані. Матвійчук зауважила, що безкарність і відсутність належної реакції міжнародної спільноти лише спонукає ворога вчиняти подібні злочини знову.

«Сексуальне насильство під час війни відрізняється від інших злочинів: через постраждалих вони б’ють по всьому суспільству. З одного боку, люди, які вижили після сексуального насильства, відчувають сором, з іншого боку, громадяни відчувають свою провину, що не змогли захистити постраждалих від насильства. Так сексуальне насильство стає інструментом, який долає опір місцевого населення», – пояснила глава «Центру громадянських свобод».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.