Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниVice розповів про життя українських секс-працівниць під час війни

Журналісти написали про польську організацію, яка допомагає українкам

Видання Vice опублікувало статтю про життя українських секс-працівниць під час війни. Журналісти поспілкувалися з активісткою з Польщі, яка допомагає українкам влаштувати нове життя за кордоном.

Видання розповідає про Агату Дзюбан – членкиню Sex Work Polska (SWP), найбільшої організації секс-бізнесу в Польщі, яка допомагає людям в індустрії. У перший день повномасштабного вторгнення росії Sex Work Polska звернулися в усі відомі публічні будинки, щоб запропонувати свою допомогу. Вона ділиться, що більшість жінок працюють групами в приміщенні публічного будинку, де середовище набагато безпечніше.

«Коли почалася війна, ми заходили в кожен публічний будинок, у якому працюють українські секс-працівниці, і питали, що їм потрібно. Там з’явилося багато людей, і їм потрібно було легалізувати своє перебування. Багато жінок привели своїх дітей. Тож їх треба було віддати в навчальні заклади. Для нас це щось нове – віддавати дітей у школи й дитсадки», – ділиться Дзюбан.

Незважаючи на побоювання, що в Польщі українкам загрожують секс-торговці, SWP вважає, що дуже небагато з них займатимуться секс-бізнесом. Замість цього організація зосереджується на допомозі жінкам, які вперше в Польщі і які приїхали з родиною. «Через стрес і травму, здебільшого пов’язану з війною, багато людей почали слабшати фізично, а також психологічно. Наприклад, це може бути короткочасна втрата пам’яті, панічні атаки тощо. Тому ми запропонували доступ до медичної допомоги», – ділиться вона.

За словами Дзюбан, випадки торгівлі людьми зазвичай становлять неймовірно малу частку в індустрії. Та хоча вона не бачила цих злочинів, активістка усвідомлює ризики. «Ми чули про випадки до війни, коли деяких українок приводили до публічного будинку, і вони були шоковані, тому що їм сказали, що вони працюватимуть у ресторані», – розповіла Дзюбан.

За словами активістки, вороже ставлення уряду Польщі до секс-роботи лише посилить тягар, з яким стикаються українські секс-працівниці і їхні родини. Дзюбан вважає, що для безпеки українки можуть поїхати через Польщу до країни з більшими правами для секс-працівників або з кращими репродуктивними правами.

Фото: Ukrinform

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.