Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЄ питання: у яких соцмережах переважає українськомовний контент

А які майданчики досі не українізовані

Російська мова втратила домінантне становище в українському сегменті соцмереж. Про це йдеться в дослідженні Центру контент-аналізу, який проаналізував 866 тисяч дописів із червня до липня.

Якщо розглядати найпоширеніші платформи разом, то російська досі помітно переважає (37% дописів українською мовою проти 63% російською). Однак окремішній погляд на кожну платформу засвідчує різнобіжні мовні ідентичності користувачів.

Порівнюючи з 2020 роком, Facebook, Twitter та Instagram показали вагому українізацію користувачів. Якщо два роки тому частка дописів українською мовою коливалася в діапазоні 13–27%, то тепер сягнула двох третин.

Дослідження також показало, що з-поміж приватних акаунтів частка дописів українською мовою (45%) зросла навіть більше, ніж серед спільнот і груп за зацікавленностями. «Логічно припустити, що українізація простору соціальних мереж, отже, була не тільки зумовлена законодавчо, але й стала наслідком мовного вибору (самовизначення) користувачів», – пишуть дослідники.

Згідно з результатами, користувачі Facebook, Twitter та Instagram перебувають у переважно україномовному середовищі, що створює сприятливі умови для переходу на українську мову для тих, хто ще надає перевагу російській мові.

Водночас напрочуд малою лишається частка контенту українською мовою на YouTube (5%). Це пов’язують з алгоритмами монетизації, які спонукають користувачів працювати на ширшу російськомовну аудиторію. Аналогічну тенденцію показав і TikTok. Там частка матеріалів українською залишилася на довоєнному рівні (приблизно третина), засвідчивши вищий рівень русифікації молодшої вікової групи населення.

Ілюстрація: Icons8

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.