Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні можуть запровадити покарання за цькування на робочому місці

Законопроєкт зобов’язує роботодавця захищати здоров’я працівників

Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт, який передбачає покарання за вчинення мобінгу, тобто цькування на робочому місці. Про це повідомила ініціаторка закону, голова підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина.

Мета й завдання законопроєкту – захист учасників трудових відносин від різних форм мобінгу та встановлення адміністративної відповідальності за такі дії. За словами народної депутатки, на законодавчому рівні мобінг визначатиметься, зокрема, у таких формах:

  • економічний тиск – нерівна оплата праці, безпідставне позбавлення частини виплат (премій, бонусів тощо);
  • психологічний тиск – створення ворожої, образливої атмосфери, погрози, висміювання, наклепи, нерівномірний розподіл навантаження і задач між працівниками;
  • створення напруженої, ворожої, образливої атмосфери – ізоляція працівника від трудового колективу, включаючи зміну місцезнаходження робочого місця, не запрошення на зустрічі й наради, у яких він зазвичай бере участь, перенесення робочого місця в непристосовані для цього місця тощо.

Законопроєкт зобов’язує роботодавця вживати необхідних заходів для забезпечення безпеки й захисту фізичного та психічного здоров’я працівників. Також він гарантуватиме робітникам правовий захист від цькування під час здійснення трудової діяльності, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок таких дій та/або бездіяльності.

«Наступний крок – ухвалити законопроєкт. За ці дії мають бути жорсткі штрафи. Адже, як показує практика, мобінг може призвести не лише до психологічної напруженості чи депресії, а навіть до самогубства», – наголосила Гришина.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.