Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСуверенітет, безпека й права людини. МОН оновило шкільні програми

У відповідь на виклики, пов’язані з війною

Міністерство освіти та науки оновило навчальні програми загальної середньої освіти у відповідь на виклики, пов’язані з повномасштабною війною. Про це пише «Громадське» з посиланням на МОН.

У навчальні програми предметів «Історія України», «Всесвітня історія» для 6–11 класів й інтегрованого курсу «Історія: Україна і світ» (10 клас) внесуть зміни, які мають «увиразнити наскрізні лінії з минулого, що дають змогу пояснити сучасні події».

Наприклад, в оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу. Також школярі вивчатимуть не тільки інструменти насильства, якого у ХХ столітті зазнавали українці, а й опору йому.

МОН передбачило повний (окремим навчальним блоком) розгляд російсько-української війни, що розпочалася у 2014 році. У програмі наголошується на геноцидних діях політичного керівництва й російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії й міжнародній підтримці України.

Також оновили перелік термінів і понять, як-от: «присвоєння суверенітету», «русскій мір», «рашизм»; замість вислову «політика русифікації» – «політика російщення» й уточнили контекст застосування поняття «колабораціонізм».

У програмі «Захист України» посилили військово-патріотичну складову, додали інформацію про сучасну війну і її героїв, переглянули й доповнили теми розділів із вогневої підготовки, домедичної допомоги й цивільного захисту. У предметі «Основи здоров’я» розширили зміст розділу про «безпеку й здоров’я людини» питаннями, що пов’язані з ризиками воєнного часу.

Зміст програми з основ правознавства й громадянської освіти розширили вивченням питань, пов’язаних із правами людини, війною й доповнено інформацією щодо Міжнародного гуманітарного права. У програмі з географії переглянули обсяг часу на вивчення країн у світлі сучасної війни.

Щодо літератури, програми предметів «Зарубіжна література», «Література (молдовська й зарубіжна / румунська й зарубіжна / угорська й зарубіжна)» змінили в частині вивчення творів російських і білоруських письменників.

У шкільному курсі зарубіжної літератури все ж вивчатимуть твори письменників, які писали російською мовою, але життя та творчість яких були тісно пов’язані з Україною: М. Гоголя, В. Короленка (за вибором вчителя), твір М. Булгакова «Собаче серце» (вивчається за вибором учнів і вчителя).

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.