Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДержкіно реорганізує «Довженко-Центр». Це назвали ліквідацією національного кіноархіву

У наказі не згадано кіноархівної й музейної колекції установи

Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру», що фактично означає ліквідацію національного кіноархіву. Про це повідомила пресслужба.

Усі фільми з колекції й майно «Довженко-Центру» мають бути передані Державній установі «Науковий центр кінематографії України», основним видом діяльності якої є «вища освіта». Зі структури центру мають виокремити Державне підприємство «Українська анімаційна студія», куди передадуть авторські права на українську анімацію.

У наказі про реорганізацію не згадано кіноархівну й музейну колекції «Довженко-Центру», які є частиною відповідно державного архівного й музейного фондів України та підпадають під дію окремого законодавства.

«Таким способом відповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто «сплячій» установі, що з моменту свого заснування за часів Януковича у 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо», – зазначила пресслужба.

Міністерство культури та інформаційної політики України відреагувало на новину. Там заявили, що заява є «несподіванкою». «Міністерство виступає проти нехтування й ліквідації кіноспадщини, тому подібна заява є несподіванкою і для нас. Також маємо наголосити, що Держкіно не підпорядковується МКІП, а спрямовується й координується Кабінетом Міністрів України», – ідеться у відповіді.

На сайті Кабінету Міністрів України вже з’явилася петиція з вимогою скасувати реорганізацію. «Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у світі до фейкової установи – величезний удар нашій культурній спадщині і по міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна у крові виборює власну ідентичність», – ідеться в її тексті.

Колекція «Довженко-Центру» за значенням й обсягом дорівнює колекціям Національного художнього музею України, Музею Ханенків, Музею історії України, Бібліотеки імені Вернадського і є найбільшою у світі збіркою творів українського кіномистецтва.

Фото: instagram/svetlana.kyiv.ua

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.