Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниNetflix врегулював позов грузинської гросмейстерки через наклеп у серіалі «Хід королеви»

Позивачку обурили недостовірні згадки про її досягнення

Netflix врегулював позов на п’ять мільйонів доларів, який подала проти компанії грузинська гросмейстерка Нона Гапріндашвілі у вересні 2021 року. Деталі мирної угоди не повідомляються. Про це пише Deadline.

Причиною позову став сексизм і наклеп у серіалі «Хід королеви». Нону Гапріндашвілі обурило те, що її назвали «жінкою, яка ніколи не грала з чоловіками». Ім’я гросмейстерки згадується в останньому епізоді серіалу, де головна героїня Бет Хармон (Аня Тейлор-Джой) приїздить на турнір до Москви, щоб зіграти з радянськими шахістами.

«Насправді, єдина незвична риса у ній – це її стать, але навіть це не є чимось унікальним у росії. Є Нона Гапріндашвілі, але вона чемпіонка світу серед жінок і ніколи не грала з чоловіками», – звучить в епізоді.

У позові зазначили, що «твердження про те, що Гапріндашвілі «ніколи не зустрічалася з чоловіками», є явно хибним, а також сексистським і принизливим». Також у позові наголосили, що до 1968 року, у якому розгортаються події останнього епізоду, Нона Гапріндашвілі змагалася як мінімум з 59 шахістами чоловічої статі (28 з них одночасно в одній партії) і мінімум з десятьма гросмейстерами того часу.

Компанія Netflix вважала позов «безпідставним» і мав намір довести це в суді. Однак федеральна суддя відхилила вимогу Netflix відхилити позов грузинки.

«Суду не відомі випадки відмови в позові за наклеп через зображення реальних людей у вигаданих творах. Той факт, що шоу є вигадкою, не звільняє Netflix від відповідальності за наклеп, якщо такий існує в цьому проєкті», – йдеться в рішення судді Вірджинії Філліпс.

Фото: Netflix

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.