Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВід російського полону до свободи. The Guardian розповів історію української прикордонниці

Вона пробула в російському полоні п'ять місяців

Британське видання The Guardian випустило матеріал про молодшу сержантку Національної прикордонної служби – 25-річну Аліну Паніну. Її звільнили разом з іншими 107-ма жінками 17 жовтня.

Паніна пережила облогу «Азовсталі» й потрапила в російський полон разом з іншими людьми, які перебували на заводі. Її тримали в Оленівці, у маленькій камері з понад 20 жінками, де не було нічого, окрім кількох матраців і дірки в підлозі, яка слугувала за туалет. Військовополонені не мали чистого одягу, їм не надавали медичної допомоги й дозволяли вийти з камери лише раз на день, щоб 15 хвилин прогулятися навколо подвір’я.

«Люди прокидалися з криками, – розповіла Паніна. – Спати було важко, бо найменший шум насторожував. Але ми стали як сестри. Гаяли час, розмовляючи про рецепти, заплітали одне одному волосся. Я читала: росіяни дали нам кілька книг про їхню історію».

Паніна була свідком теракту в Оленівці, під час якого загинули понад 50 українських захисників. «Вони (росіяни – ред.) казали, що це українці завдали удар, але їм ніхто не вірив», – сказала Паніна.

Вона пробула в російському полоні п’ять місяців. 17 жовтня її звільнили з полону разом із рештою 107-ма військовослужбовицями.

«Коли ми побачили наших бійців, деякі дівчата не могли стримати емоцій, – розповіла Паніна. – Вони кричали «Слава Україні!», плакали й падали на землю. А деякі почали співати гімн».

Вона сказала, що найбільше їй запам’ятався момент, «коли ти стоїш і бачиш, що попереду українці й українська сторона». Паніна додала, що вона в порядку й бажає, щоби решта українських військовополонених теж незабаром повернулася додому.

«Я бажаю решті військовополоненим пережити ці щасливі моменти після обміну. Ми їх дуже чекаємо», – сказала Паніна.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.