Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗнущання й переслідування. Як ЛГБТ-люди жили в окупованому росіянами Херсоні

Місто було під окупацією майже 9 місяців

Упродовж дев’яти місяців російської окупації ЛГБТ-люди в Херсоні зазнавали переслідувань і знущань з боку російських військових. Як повідомила директорка феміністичної ЛГБТ-інклюзивної організації «Інша» Марина Усманова, гомофобія і трансфобія є частиною пропаганди, яка пояснює росіянам, чому вони воюють в Україні.

За словами Усманової, росіянам перед вторгненням пояснювали, що в Україні є солдати НАТО, які всіх зроблять геями, а в Європі – страшна пропаганда ЛГБТ. Вона розповіла, що небезпека для ЛГБТ-людей полягала в тому, що росіяни під час обшуків могли знайти у них хорнет (додаток для геїв) чи тату з райдужним прапором, побачити, що імʼя в паспорті не відповідає зовнішності людини або навіть могли роздягти транслюдину, щоб побачити груди під утяжкою.

«У нас був кейс, де у двох хлопців перевірили телефони, знайшли гейські групи, вивезли в ліс, і одному прострелили ногу. Обох залишили у лісі», – розповіла Марина.

За її словами, ЛГБТ-люди в Херсоні боялися зґвалтування. Трансгендерні люди, які не змінювали документів і не могли замаскуватися під свій паспорт, боялися виїжджати, бо їх могли роздягати на блокпостах. Упродовж цих місяців транслюди жили без гормональних препаратів.

«Їхня некомформна тілесність могла привести приблизно до чого завгодно: зґвалтувань, катувань тощо. Нема даних про це: таких людей, які б їхали зі зміненим паспортом, і могли б щось розповісти, немає. Можливо, їх немає в живих», – пояснила Марина.

Усманова також розповіла про лесбійок, яких вивозили до лісу й знущалися з них, і про ЛГБТ-активіста, якого кинули на підвал, катували й протримали в полоні два місяці. За словами Марини, в нього випитували інформацію про ЛГБТ-людей Херсона, зокрема геїв, яких згодом росіяни цілеспрямовано переслідували.

Усманова повідомила, що ЛГБТ-люди, які змогли виїхати з Херсона до росії, намагалися виїхати до Естонії чи Грузії, якщо їх випускали росіяни.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.