Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Іспанії новий закон про сексуальне насильство дає змогу достроково звільнити засуджених

Через новий закон у країні розгорівся скандал

В Іспанії розгорівся скандал після того, як з’ясувалося, що адвокати використовують закон про посилення покарання за злочини на сексуальному ґрунті, щоб пом’якшити вже винесені вироки своїм клієнтам. Про це повідомляє BBC.

У кримінальному кодексі Іспанії зазначається, що коли ухвалюється новий закон, то нові злочини, що містяться в ньому, можуть бути застосовані в ретроспективі. Тому в деяких випадках адвокати стверджували, що новий закон встановлює нижчі мінімальні терміни покарання, а отже, початкові вироки повинні бути зменшені.

Таким способом щонайменше чотирьох злочинців можуть достроково випустити на волю. Ще в принаймні восьми інших справах адвокати домоглися скорочення термінів ув'язнення для засуджених ґвалтівників.

Міністерка з питань рівності Іспанії Ірен Монтеро, яка ініціювала ухвалення нового закону, виступила на його захист, сказавши, що «мачизм може змусити деяких суддів застосовувати закон неправильно».

Професор Карлос Флорес, викладач права в Університеті Валенсії, заявив BBC, що її коментар «викликав обурення серед юристів», зазначивши, що пані Монтеро «вирішила покласти всю провину на суддів і не визнавати помилки».

«Зараз 55% іспанських суддів – жінки, тому звинувачувати їх у «мачизмі» – це образа. А правова освіта суддів у гендерних питаннях триває вже давно», – зазначив професор.

Раніше, у березні цього року, в Іспанії ухвалили закон під назвою «лише «так» означає «так», за яким секс без явної згоди вважається зґвалтуванням. Він набув чинності в жовтні.

Закон розробили після того, як в іспанському місті Памплона п’ять чоловіків зґвалтували 18-річну дівчину. У звіті про подію поліція написала про «пасивний або нейтральний» вираз обличчя жертви, що викликало обурення в суспільстві.

Фото: Susana Vera/Reuters

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.