Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПереховувалася, щоб вижити. Вихователька з Херсона про російську окупацію й полон

Росіяни викрали жінку через проукраїнські відео в TikTok

Олена Наумова, вихователька дитячого садка в Херсоні, яка розповідала про окупацію міста в TikTok, поділилася в інтервʼю проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я» про викрадення й переховування під час окупації.

За словами Олени, росіяни забрали її 23 серпня й чотири дні допитували.

«Обшук зробили, відвезли «на підвал», ставили багато запитань, 4 дні допитували. Потім я тиждень просто сиділа там, голодувала й мерзла, божеволіла від тих усіх звуків. Потім мене змусили записати вибачення перед російською армією, яку я закликала вбивати й колаборантів, які тут підтримували росіян», – розповіла Олена.

Згодом її відпустили, пообіцявши «депортувати до України». За словами жінки, «депортувати» її збиралися «в найближчу лісосмугу», тому їй потрібно було рятуватися. Для цього їй довелося інсценувати друге викрадення росіянами. Її заховали за умови, що вона ні з ким не контактуватиме до появи ЗСУ в Херсоні.

«Ми вдали, що мене забрали. Думаю, нехай розбираються ФСБ з ГУР, хто кого забрав, бо вони ж вимагали гроші. Тому нехай думають, що хтось з них це зробив. І так я залишила будинок, він був відкритий 4 дні, поки не прийшли родичі й не закрили все», – поділилася Наумова.

Про деокупацію Херсона вона дізналася від людини, яка переховувала її.

«Людина, яка мене ховала, пішла в магазин, прибігає і кричить: «Олено, наші в місті. ЗСУ, рідненькі в місті». Я кажу: «Не може бути». Ми почали плакати, обійматися. Ми вибігли на вулицю, стояли на перехресті, чекали наших, побачили, почали їм махати, дістали прапори, потім кажу: «Поїхали в центр», – розповіла Олена.

Вона сказала, що її досі переповнюють емоції від того, що місто вільне від окупантів. Олена також запевнила, що знову записуватиме відео для TikTok, щойно у місті з’явиться світло й стабільний зв'язок.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.