Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЄвропарламент схвалив директиву про гендерну рівність у керівництві компаній

Уперше ідею директиви озвучили ще у 2012 році

Європарламент 22 листопада схвалив директиву «Жінки у правлінні», яка має на меті просувати гендерну рівність на найвищих посадах компаній. Уперше ідею директиви озвучили ще у 2012 році.

Згідно з нею всі великі компанії в ЄС повинні впровадити прозорі процедури найму, за якими головним критерієм відбору кандидатів мають залишатися професійні якості. До кінця червня 2026 року принаймні 40% посад невиконавчих директорів або 33% всіх керівних посад мають обіймати представники статі, яка наразі є в меншості.

Вимога не поширюється на дрібний і середній бізнес із менш ніж 250 працівниками.

Компанії зобов’язані щорічно звітувати про гендерне представництво у своїх керівних органах. Якщо вони не досягають поставлених цілей, то повинні пояснити, як вони планують рухатися до них.

Крім того, компанії, які не дотримуються директиви, повинні будуть сплатити штрафи. Їх розміри встановлять держави-члени ЄС. Суд також може розпустити керівництво компанії, яка порушить правила.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прокоментувала ухвалення директиви: «За 10 років після пропозиції Єврокомісії в нас нарешті буде європейський закон про гендерну рівність у правліннях компаній. «Скляна стеля», яка заважала жінкам отримувати керівні посади в компаніях, зруйнована. Це справді історичний і зворушливий момент».

Директива набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному журналі ЄС.

У 2021 році жінки обіймали лише 30,6% посад членів правління найбільших компаній у ЄС. Це середній показник, оскільки між країнами були великі розбіжності: у Франції керівні посади займали 45,3%, на Кіпрі – 8,5%.

Станом на 2022 рік жінки є виконавчими директорками в менш ніж 1 із 10 найбільших компаній ЄС.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.