Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДеякі російські командири заохочували підлеглих до сексуального насильства – Reuters

Росіяни використовують сексуальне насильство як зброю у війні

Деякі російські командири знали про сексуальне насильство з боку своїх підлеглих і в деяких випадках «заохочували до цього або навіть наказували». Про це виданню Reuters розповів міжнародний адвокат у кримінальних справах, британський юрист Вейн Джордаш, який допомагає Україні розслідувати воєнні злочини, скоєні під час повномасштабного вторгнення.

За словами юриста, у деяких районах Київської області певні випадки сексуального насильства пов’язані з рівнем організації російських збройних сил, який свідчить про системне планування цих злочинів.

Джордаш зазначив, що зарано робити висновки про те, наскільки поширена ця практика, оскільки розслідування на нещодавно звільнених територіях лише розпочалися. Однак певні дані свідчать про те, що випадки сексуального насильства «можуть бути частішими» на територіях, які були окуповані протягом тривалого періоду.

У відповідь на запитання Reuters про ймовірне сексуальне насильство з боку російських військових в Україні, зокрема про те, чи було відомо про це командирам і чи було насильство систематичним, пресслужба кремля заявила, що заперечує «такі звинувачення».

Водночас Генпрокуратура України заявила, що війна росії проти України «спрямована на винищення українського народу», а сексуальне насильство є ще одним російським злочином, «спрямованим на поширення терору, викликання страждань і страху серед цивільного населення України».

«Є ознаки того, що сексуальне насильство використовується як зброя у війні», – сказала спеціальна представниця генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства під час війни Праміла Паттен, посилаючись на обставини, як-от зґвалтування на очах членів сім’ї й групове зґвалтування.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.