Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниБезпека стала найбільшою проблемою для жінок-медійниць – дослідження

Більшість учасниць повідомили про погіршення фізичної й психологічної безпеки

ГО «Жінки в медіа» опитала 169 працівниць медіагалузі, щоби з’ясувати становище українських жінок-медійниць, зокрема після збройної агресії росії проти України.

Згідно з їхнім дослідженням, найбільшою проблемою стало погіршення безпекової ситуації. Майже половина (47%) респонденток повідомили, що їм довелося змінити місце проживання через бойові дії, водночас більшість (53%) не переїжджали.

77% опитаних повідомили, що найбільше погіршився показник фізичної безпеки. Щодо психологічної безпеки, то погіршення відчувають 75% респонденток.

Також дослідження показало, що більшість (47%) медійниць відчули значне збільшення навантаження в роботі після 24 лютого. 17% респонденток взяли собі додаткову роботу, 12% змінили її, а 9% втратили. Ще 7% зазначили, що місце роботи не змінювали, але навантаження поменшало.

Також 57% медійниць відповіли, що працюють понаднормово (понад 8 годин на добу). Із них чотири респондентки вказали, що офіційно працюють на частковій зайнятості, але насправді перепрацьовують. Гнучкий графік мають 22% опитаних, а нормовано на повний день вдається працювати 14%.

Повномасштабне вторгнення також вплинуло на дохід. Майже половина (45%) опитаних повідомила, що їхній дохід зменшився, водночас у 25% респонденток він зріс. У 27% дохід не змінився, а 3% окреслили його як нестабільний.

Щодо гендерного розриву в оплаті праці, майже половина респонденток не знають точної відповіді на це запитання. Через закритість інформації 24% опитаних медійниць не можуть дати однозначної відповіді, 23% припустили, що такі випадки в їхньому досвіді могли бути. 15% вказали, що стикалися з нерівністю оплати за гендерною ознакою, а 38% опитаних зазначили, що не стикалися з цим.

Також більшість респонденток (58%) вказували, що різною мірою переживали досвід насильства чи дискримінації на роботі з боку колег. 42% респонденток відповіли, що не стикалися з жодним із видів насильства чи дискримінації на роботі.

Із найбільш частих випадків респондентки вказували на психологічне насильство, сексизм і кар’єрну дискримінацію.

Більшість із тих (54%), хто стикався з насильством і дискримінацією на роботі, не зверталася по допомогу. Частина (35%) зверталися до колег. Лише деякі серед респонденток зверталися до соціальних служб, психологів або медійних організацій. До правоохоронців зверталася лише одна респондентка.

Як зазначається в дослідженні, переважна більшість респонденток підтримує ідеї рівності й погоджується, що українським медійницям потрібна професійна жіноча організація, яка сприяла б формуванню культури гендерної чутливості в медіа, а також могла допомагати жінкам зростати професійно.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.