Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниІранські силовики стріляють в обличчя й геніталії жінок на протестах – The Guardian

У людей часто стріляють з близької відстані

Іранські сили безпеки найчастіше стріляють в обличчя, груди й геніталії жінок, які беруть участь у протестах. Про це повідомляє The Guardian.

Видання опитало іранських медичних працівників, які таємно надають допомогу протестувальникам. Вони розповіли, що жінки часто приходили з ранами, відмінними від чоловіків, яким частіше стріляли в ноги, сідниці й спину. Це, зокрема, були поранення обличчя, грудей і статевих органів.

Один лікар із центральної провінції Ісфаган вважає, що влада по-різному переслідує чоловіків і жінок, «тому що вони хочуть знищити красу цих жінок». «Я лікував 20-річну дівчину, якій двома кулями поцілили в статеві органи. Десять інших потрапили у внутрішню частину її стегна», – сказав лікар.

Лікар із Караджу, міста поблизу Тегерана, сказав, що силовики «стріляють в обличчя й інтимні частини тіла жінок, тому що вони мають комплекс неповноцінності. І вони хочуть позбутися своїх сексуальних комплексів, заподіявши цим молодим жінкам біль».

Ще одна лікарка сказала, що жінки «настільки соромляться йти в лікарню, що багато хто лікується вдома, а це дуже небезпечно». Багато медиків кажуть, що силовики стріляють у людей з близької відстані й часто не відрізняють протестувальників і звичайних перехожих.

«Один із постраждалих, якому я надавав допомогу, навіть не брав участі в протестах. Він був випадковим перехожим… і думав, що в нього не стрілятимуть. Вони стріляють наосліп у всіх, хто не з них», – розповів один із медпрацівників.

Також вони повідомили, що багатьом протестувальникам цілилися в очі. Одним із випадків, який набув загальнонаціонального розголосу, був напад на студентку з портового міста Бандар-Аббас, якій вистрілили в праве око. Газал Ранджкеш поділилася у своєму профілі в Instagram, що в неї стріляли, коли вона поверталася з роботи.

«Останнє зображення, яке бачило моє праве око, – це посмішка людини, яка стріляла в мене», – написала вона в дописі, який незабаром видалили.

Один з офтальмологів країни розповів, що вони лікували чотирьох пацієнтів, які частково або повністю втратили зір, зокрема 20-річного чоловіка, у якого виявили 18 куль у черепі. «Я чув багато подібних випадків від своїх колег, а випадки пострілів в очі на останніх протестах почастішали. Це понад 1000 випадків», – сказав він.

З огляду на збільшення кількості поранених влада Ірану посилила нагляд у лікарнях країни.

Соран Мансурнія, курдський правозахисник, який входить до комітету лікарів і координує дії з цивільним населенням, щоб таємно доставляти ліки й лікувати поранених протестувальників, сказав: «Кількість поранених дуже велика. Щодня ми чуємо про смерть пораненого, який не звернувся до лікарні через страх арешту».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.