Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниОкупанти «відсіюють» дітей з хворобами під час депортації

Росіяни почали масово повертати їх після незаконного усиновлення

Російські окупанти ввели на Донбасі процедуру диспансеризації, яка дозволяє відбирати для депортації лише здорових дітей. Це сталося після того, як росіяни, які незаконно усиновили дітей з окупованих територій України, почали повертати їх до дитячих будинків, коли виявляли захворювання й проблеми зі здоров’ям.

Про це пише ZMINA з посиланням на звіт, який підготували ГО «Східна правозахисна група» й «Інститут стратегічних досліджень та безпеки».

Автори звіту зазначають, що у вересні такі повернення стали масовими. Російська влада намагалася це якийсь час приховувати, проте інформація про повернення дітей з’явилась у пресі.

За словами правозахисників, це спонукало рф ухвалити у жовтні рішення проводити так звану «диспансеризацію» дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки, з тимчасово окупованих українських територій, щоб зменшити кількість повернень.

«Якщо аналізувати процес дитячої диспансеризації, яка закріплена розпорядженням рф від 22 жовтня 2022 за підписом Михайла Мішустіна, то кремлю потрібні здорові діти, а хворих вони лишають на тимчасово окупованих рф територіях України», – ідеться у висновках звіту.

Правозахисники порівнюють це з діями нацистів, які вважали людей із хворобами людьми другого сорту.

«Здорових дітей забираємо, хворих лишаємо – так робили лише фашисти. І це фундамент їхніх дій… Головна мета – вбити українську ідентичність цих дітей. Для них головне – зменшення кількості українців», – зазначив під час презентації звіту в Укрінформі правозахисник Павло Лисянський.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.