Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ світі за ґратами утримують 78 журналісток через їхню професійну діяльність – RSF

Це майже на 30% більше, ніж у 2021 році

«Репортери без кордонів» (RSF) опублікували щорічну доповідь щодо насильства й зловживань, допущених до журналістів в усьому світі.

Станом на 1 грудня 2022 року 533 журналісти перебували у в’язницях через їхню професійну діяльність. Це на 13,4% більше, ніж минулого року. У RSF також зазначили, що ніколи раніше організація не фіксували такої великої кількості жінок-журналісток, які перебувають за ґратами. Наразі в ув’язненні утримують 78 медійниць. Це майже на 30% більше, ніж у 2021 році. Журналістки становлять майже 15% загального числа ув’язнених, тимчасом як п’ять років тому їх було менше ніж 7%.

Китай лідирує серед країн, які продовжують ув’язнювати журналістів: наразі у в’язницях перебуває 110 осіб. Серед них – журналістка-фрілансерка Хуан Сюецінь, яка висвітлювала корупцію, промислове забруднення й домагання до жінок.

Журналістика в Ірані також переживає репресії. Там із початку протестів затримали 47 журналістів, серед яких журналістки Нілуфар Хамеді й Елах Мохаммаді, які писали про смерть Махси Аміні. Медійницям загрожує смертна кара.

Зросла кількість убитих журналістів: у 2022 році через свою професійну діяльність загинули 57 журналістів. Це на 18,8% більше, як порівняти з 2021 роком. Не менше 65 медійників утримуються в заручниках, а 49 вважають зниклими безвісти.

«Диктаторські й авторитарні режими заповнюють свої в’язниці журналістами дедалі швидше. Новий рекорд їхньої кількості підтверджує нагальну потребу протистояти цим несумлінним силам і виявляти активну солідарність з усіма, хто відстоює ідеал свободи, незалежності й інформаційного плюралізму», – заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.