Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗМІ почали менше цитувати жінок-експерток – дослідження ІМІ

В середньому лише у 12,5% матеріалів

За даними дослідження Інституту масової інформації, в середньому онлайн-медіа зараз цитують експерток лише у 12,5% матеріалів. Таких низьких показників не фіксували з 2014 року.

Зниження показників присутності жінок у медіа почали фіксувати ще у квітні-червні 2022 року. Щодо залучення експерток, то в більшості медіа в середньому цей показник становить від 5% до 14%.

Упродовж липня-вересня експертки найчастіше коментували міжнародну тематику (48,4% всіх коментарів експерток). Значно менше жінки були залучені як експертки в матеріалах про війну (лише 10,9% коментарів); у темах, які стосувалися виживання, гуманітарної катастрофи й наслідків війни (9,4%); економіки й бізнесу (7,8%), кримінальної хроніки (6,3%). Експертки також коментували теми прав людини, погоди, здоров’я й науки, однак цих згадок було досить мало.

За даними дослідження, жінки як героїні зараз згадуються в 33% матеріалів онлайн-медіа (на 3% більше, ніж у липні-вересні), тимчасом як чоловіки – в 67% матеріалів. Часто згадки про жінок-героїнь були стереотипними й сексистськими.

В ІМІ зазначають, що кількість згадок про жінок у матеріалах про шоубізнес зросла більш ніж удвічі: із 16% у липні-вересні до 34% впродовж жовтня-грудня.

У 19,4% випадків жінки були героїнями публікацій кримінальної хроніки: траплялися згадки про героїнь як жертв наслідків війни, нещасних випадків або як колаборанток.

У 10,4% матеріалів жінки були героїнями матеріалів у міжнародній тематиці. Найчастіше в листопаді-грудні згадували Урсулу фон дер Ляєн, зокрема пояснення щодо її слів про «100 тисяч загиблих українських військових».

Крім того, дослідники ІМІ зафіксували, що в українських медіа траплялися матеріали про лукізм і сексизм щодо відомих жінок. Журналісти звертали увагу не на професіоналізм жінок-героїнь чи їхні особисті якості, а радше на їхній зовнішній вигляд.

Згадки про жінок як героїнь у матеріалах про спорт траплялись у 6,9% публікаціях. Значно менше героїнь у матеріалах про політику, права людини, суспільство, культуру й здоров'я.

Повне дослідження читайте на сайті ІМІ.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.