Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПапа Римський відреагував на випадки сексуального насильства з боку священників

Він засудив зловживання повноваженнями в церкві «задля приниження інших»

Папа Римський Франциск засудив психологічне насильство й зловживання повноваженнями в церкві. Таким способом він відреагував на новину про священника, який використовував свій статус для сексуального насильства над черницями.

«Крім збройного насильства, існує також словесне й психологічне насильство, насильство зловживання владою, приховане насильство пліток», – заявив Папа й додав, що ніхто не повинен «використовувати своє становище й роль, щоб принизити інших».

Він не згадував про конкретні випадки, однак, як пише Reuters, ідеться про священника Марко Івана Рупніка, якого звинувачують у сексуальному й психологічному насильстві над черницями в Словенії, коли той був духовним керівником монастиря в Любляні на початку 90-х.

За словами однієї з черниць, священник використовував «психодуховний» контроль над нею, щоб примушувати до сексу, зокрема групового, і перегляду порно. Єзуїтський орден під тиском ЗМІ визнав, що Рупніка притягали до дисциплінарної відповідальності принаймні двічі за останні роки, однак Ватикан щораз його виправдовував. Крім того, справу про сексуальне насильство над черницею закрили в жовтні, бо вона «вийшла за межі терміну давності».

Утім, на Рупніка усе ж наклали певні обмеження, а Єзуїтський орден опублікував на своєму вебсайті листа з проханням зв’язатися з ними, якщо хтось хоче подати нові скарги або обговорити наявні.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.