Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Ліпше би Бог не створював жінок». Афганка критикує ставлення талібів до жінок у країні

На тлі нових обмежень прав жінок в Афганістані

Видання BBC опублікувало відео із 19-річною дівчиною з Афганістану, яка висловилася щодо ставлення талібів до жінок і дівчат у країні.

«Ліпше би Бог ніколи не створював жінок, – говорить дівчина. – Якщо нам завжди так нещаститиме, то нам ліпше взагалі не жити. До нас ставляться гірше, ніж до тварин. Вони хоча би можуть ходити, куди заманеться. А жінкам не дозволяють і кроку з дому ступити».

Дівчина мала би бути першою серед жінок у її родині, хто почав би здобувати вищу освіту. Однак через нові заборони «Талібану» вона й решта дівчат у країні відтепер не зможуть вступати до університетів. У деяких районах Афганістану влаштовували протести, але їх швидко придушували. Дівчата й жінки, які брали участь у демонстраціях, розповідали, що протестувальниць били й обливали водою, а деяких заарештовували.

Одна з дівчат розповіла BBC, що її сильно побили й хотіли затримати, але їй удалося втекти. Вона повідомила, що серед офіцерів, які намагалися придушити протести, було багато жінок, які стали на бік «Талібану».

Рада Безпеки ООН заявила, що «глибоко стурбована» посиленням обмежень на освіту для жінок. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав талібів «відновити школи й негайно скасувати політику й практику, яка підриває дотримання прав й основних свобод людини».

«Дії, спрямовані на відсторонення жінок і дівчат, продовжують спричиняти величезні страждання й серйозні невдачі для потенціалу афганського народу», – написав він у Twitter.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.