Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниІранська шахістка Сара Хадем пояснила, чому вирішила виступати на турнірі без хіджаба

Вона відчувала, що вийти в хіджабі було би неправильно

Іранська шахістка Сара Хадем пояснила, чому вирішила виступити без хіджаба на чемпіонату світу-2022 зі швидких шахів. Про це пише The Guardian.

За словами Хадем, щораз, коли вона виїжджала на шахові турніри, то постійно стежила за камерами й знімала хіджаб, щойно вони припиняли зйомку. На останньому турнірі в Казахстані, який відбувся в грудні 2022 року, шахістка вирішила більше «не прикидатися».

«Я, скажімо так, відчувала, що не була би вірною людям, якби виступила в хіджабі. Це було просто неправильно», – сказала Хадем.

Після турніру вона разом із чоловіком і дитиною вирушила до Іспанії, оскільки побоювалися репресій з боку іранського уряду. За словами чоловіка Хадем, кінорежисера Ардешира Ахмаді, вони наважувалися переїхати до безпечнішої країни ще з моменту народження сина. А виступ Хадем без хіджаба підштовхнув їх до цього рішення.

Подружжя змушене тримати в секреті своє точне місцезнаходження в Іспанії з міркувань безпеки. За словами Ахмаді, вони намагалися не привертати до себе уваги в новій країні. «Те, що вона зробила, не вважається політичним у більшості країн, але в Ірані все політичне», – додав чоловік.

Хадем підкреслила, що вона самостійно вирішила відмовитися від хіджаба й заявила, що за це рішення відповідальна саме вона, а не її родина.

Нині шахістка зосередилася на відновленні кар’єри після багаторічної перерви, спричиненої пандемією й народженням дитини. Сара Хадем планує представляти Іран на міжнародних турнірах, на знак пам’яті батьківщині, куди вона сподівається повернутися.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.