Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Польщі зґвалтованій 14-річній дівчинці відмовили в аборті через «положення про совість»

Сейм країни вимагає від МОЗ реакції на випадок

У Сеймі Польщі вимагають реакції від міністра охорони здоров‘я Адама Недзельського й президента Національного фонду здоров’я Філіпа Новака у справі зґвалтованої 14-річної дівчинки, якій лікарі відмовили в аборті. Про це повідомляє Dziennik Gazeta Prawna.

Зазначається, що 14-річну дівчину з інтелектуальними порушеннями зґвалтував її дядько, внаслідок чого вона завагітніла. Про випадок повідомили в правоохоронні органи, і дівчина отримала прокурорську довідку, за якою мала право зробити аборт. Однак у лікарні в Підляшші їй відмовили в наданні аборту, посилаючись на так зване «положення про совість» – це правове положення, згідно з яким лікар може утриматися від надання медичних послуг, які суперечать його чи її совісті.

Депутатка від Лівих Ванда Новицька розкритикувала Національний фонд охорони здоров'я й міністерство охорони здоров’я через те, що вони ніяк не відреагували на цей випадок, хоча про нього стало відомо ще в середині січня.

Віцеголова «Нової лівиці» Пауліна Пєхна-Венцкевич зазначила, що в Польщі на «положення про совість» посилаються цілі лікарні, а не окремі лікарі. Вона зауважила, що це суперечить польському законодавству.

Відповідно до закону, аборт у Польщі можливий у двох випадках: якщо вагітність становить загрозу життю чи здоров’ю жінки або якщо вагітність стала наслідком зґвалтування.

Фото: Jo Banks

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.