Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Італії дітям дозволили не бачитися з бабусями й дідусями, якщо вони цього не хочуть

Найвищий суд країни постановив, що не можна нав’язувати небажані стосунки

Касаційний суд Італії постановив, що право бабусь і дідусів на спілкування з неповнолітніми онуками не може переважати над інтересами самих дітей, які протестують проти таких стосунків. Отже, діти не зобов’язані бачити своїх бабусь і дідусів, якщо вони цього не хочуть. Про це повідомляє The Guardian.

Суд розглядав справу родини, у якій бабуся, дідусь і дядько з боку батька скаржилися, що вони не можуть зустрічатися з дітьми «через перешкоди, встановлені батьками», з якими вони були у сварці.

Спочатку вони звернулися до суду Мілана першої інстанції. Той став на їхній бік і зобов’язав батьків організувати зустріч у присутності соціального працівника. Також батьків попередили про потенційну психологічну шкоду для дітей через відсутність спілкування з іншими членами родини й порадили пройти сімейну терапію.

Водночас батьки стверджували, що їхнім дітям не подобаються зустрічі з родичами через тривалу напруженість у родині. Зазначається також, що в бабусі нібито було діагностоване психічне захворювання й вона потребувала відповідної консультації.

Тому батьки звернулися до Касаційного суду з вимогою скасувати вирок. У рішенні суду йдеться, що відсутності фактів реальної шкоди, яку могли отримувати діти під час спілкування з родичами, недостатньо, щоб змушувати їх продовжувати зустрічатися з ними.

У суді зазначили, що насамперед потрібно оцінити, чи здатні старші родичі «брати активну участь у житті онуків» і «будувати стосунки й емоційні зв’язки таким способом, щоб сприяти здоровому й збалансованому розвитку їхньої особистості».

Також суд наголосив, що зустрічі дітей з бабусею й дідусем в умовах конфлікту навряд чи сприятимують їхньому добробуту. А примушувати дітей спілкуватися з родиною не можна, особливо якщо діти вже «можуть робити власні судження» або досягли 12-річного віку.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.