Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Затикали рот хіджабом». The Guardian поділилося історіями іранців, затриманих на протестах

Іранські силовики вважають, що насильством змусять людей зупинити протести

Видання The Guardian поспілкувалося з жінками й чоловіками, які брали участь в антиурядових протестах в Ірані. Вони розповіли, що під час затримання зазнали сексуального насильства, побиття й тортур з боку іранських сил безпеки.

40-річна Сара із Сенендеджа, що в регіоні Курдистана, розповіла, що її заарештували під час першої хвилі протестів. «Було восьмеро силовиків, які потягли мене до машини. Весь час вони мене сильно били ногами. Торкалися моїх грудей, сідниць, клали руки між стегнами й натискали на мої інтимні місця», – розповіла жінка.

За словами Сари, окрім неї, у машині вже було троє жінок, одна з яких була паралізованою через сильні побої. Їм запихали в рот хіджаби, щоб вони не розмовляли. Коли Сару відвезли до в’язниці, вона побачила там ще 70 жінок, на всіх були помітні сліди побиття. Сару допитували щодня впродовж двох тижнів, а тоді відпустили. Про пережите сексуальне насильство вона нікому не розповідала, щоб не наразити себе на небезпеку.

Дорсу і її сестру затримали після того, як у їхніх сумках знайшли балончики з фарбою. Сестри стверджують, що їм завʼязали очі й звʼязали руки за спиною, перш ніж штовхнули в поліцейську машину. За словами Дорси, у кімнаті для допитів її били, називали повією, а також змушували їсти маленькі пластикові кульки, які використовували іранці під час протестів. Потім дівчину зґвалтували невідомим предметом, через що в неї з’явилася інфекція.

Ще один чоловік розповів виданню, що також зазнав сексуального насильства з боку іранських сил безпеки. За його словами, силовики вважають, що сексуальне насильство змусить людей зупинити протести.

«Вони чомусь думають, що приниження відчуваємо ми. Але це вони його відчувають. Один із них сказав мені: «Минуло 60 днів, і ми не можемо спати через вас, протестувальників». Після кожної образи він давав мені ляпаса, – розповів чоловік. – Але мені не шкода себе, мені шкода цих огидних людей, які живуть маленьким життям. Це вони повинні відчувати себе приниженими, а не ми».

Напередодні Amnesty International опублікувала докладний звіт, що підтверджує випадки зґвалтувань, насильства й тортур, які зазнають затримані протестувальники в Ірані. Human Rights Watch (HRW), яка також задокументувала серйозні знущання й сексуальне насильство щодо протестувальників, заявила, що міжнародна спільнота не змогла вжити необхідних заходів, щоб це зупинити.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.