Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ 2022 році виявили 16 випадків порушень прав ЛГБТК+ людей з боку військовослужбовців

Як до повномасштабного вторгнення, так і після його початку

У 2022 році Моніторингова мережа правозахисного ЛГБТ-центру «Наш світ» зафіксувала 16 випадків порушень прав ЛГБТК+ людей з боку військовослужбовців ЗСУ / ТрО, а також воєнізованих формувань. Про це йдеться у звіті центру.

У 15 з цих випадків порушення були з боку військовослужбовців, а в одному – з боку представників Муніципальної варти.

«12 випадків мали ознаки злочинів ненависті, а 4 – інцидентів ненависті. У 6 кейсах було порушено право на повагу до приватного життя. У 13 кейсах потерпілі зазнали дискримінаційного ставлення через ознаки СОҐІ, а у двох із них ще й через свій ВІЛ-статус», – ідеться у звіті.

Центр фіксував випадки гомофобного ставлення на військовій службі як до повномасштабного вторгнення, так і після його початку. Зазначається, що вони не були постійними, а командування зазвичай розслідувало подібні інциденти й ставало на захист постраждалих.

Водночас правозахисники підкреслили, що переважна більшість ЛГБТК+ військовослужбовців воліють не розголошувати свою сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність поза межами вузького кола довірених осіб, побоюючись негативної реакції.

Центр також зафіксував кілька випадків гомофобного чи трансфобного поводження з боку військовослужбовців ТрО щодо цивільних осіб. Найчастіше такі випадки відбувалися на блокпостах у перші місяці повномасштабного російського вторгнення.

Правозахисники зауважили, що з серпня не документували жодного випадку порушень з боку службовців ТрО. «Це, можливо, пов’язано з переводом більшості підрозділів ТрО до бойових частин ЗСУ і, відповідно, зменшенням їхнього контакту з цивільними особами», – зазначають у звіті.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.