Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДепутати пропонують скасувати святковий день 8 березня й замінити його іншим святом

Скасувати святкові дні хочуть також 1 й 9 травня

Група народних депутатів запропонувала скасувати святкові дні 8 березня, а також 1 й 9 травня. Відповідний законопроєкт №9009 зареєстрували у Верховній Раді 13 лютого, повідомляє «Громадське».

Ініціаторами законопроєкту виступили позафракційна депутатка Оксана Савчук, Наталія Піпа, Соломія Бобровська, Ярослав Юрчишин від «Голосу», Ростислав Тістик від «Слуги Народу» й Ігор Гузь від депутатської групи «За майбутнє».

Змінити свята пропонують, щоб «покінчити з навʼязаними традиціями минулої спадщини» й «усунути спадщину колоніального минулого в культурному житті й побуті».

Зокрема, про 8 березня автори законопроєкту кажуть, що цю дату встановив «окупаційний московський режим із метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок» і що його «впроваджено за ініціативи Клари Цеткін у 1921 році з привʼязанням до початку Лютневої революції в росії 1917 року».

Замість Міжнародного жіночого дня народні депутати пропонують відзначати День української жінки 25 лютого, у день народження письменниці Лесі Українки.

В Україні 8 березня щорічно відзначають Міжнародний жіночий день. Зокрема, щороку в цей день відбувається Марш жінок. ООН з 1977 року називає 8 березня Міжнародним днем боротьби за права жінок і міжнародний мир. В організації зазначають, що відзначання цього дня саме 8 березня тісно повʼязано з жіночим рухом під час Лютневої революції.

Щодо 1 травня, то в цей день депутати пропонують відзначати День матері, який зазвичай святкують у другу неділю травня. Також вони хочуть скасувати День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня. Натомість залишити 8 травня як День памʼяті та примирення. Крім того, автори законопроєкту вважають за необхідне відзначати 9 березня – день народження Тараса Шевченка.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.