Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Техасі підліткам обмежили доступ до контрацепції. Обмеження може поширитися на інші штати

Якщо це підтримає суд вищої інстанції

Адміністрація президента США Джо Байдена оскаржить заборону підліткам у Техасі вільно отримувати засоби контрацепції, яку ухвалили в грудні 2022 року.

Як пише Rolling Stone, підлітки в Техасі мали вільний доступ до контрацепції завдяки федеральній грантовій програмі Title X, що надає комплексні послуги з планування сімʼї й повʼязані з цим профілактичні медичні послуги. Чоловік, на ім’я Александр Дінда, подав до суду скаргу на програму. Його адвокатом виступив Джонатан Мітчелл, який допомагав формувати правову базу для сенатського законопроєкту №8, що фактично заборонив у Техасі аборти після шести тижнів ще до скасування постанови «Ро проти Вейда».

Спочатку Мітчелл намагався подати позов Діанди як колективний позов від імені «всіх батьків неповнолітніх дітей у Сполучених Штатах», але суддя відхилив це клопотання, оголосивши його надто широким.

Видання пише, що було кілька причин, за якими позов мали остаточно відхилити. Проте в грудні 2022 року суддя Метью Качмарик усе ж заборонив підліткам у Техасі вільно отримувати протизаплідні засоби, зазначивши, що Title X порушує «фундаментальне право батьків керувати вихованням своїх неповнолітніх дітей». Тепер підлітки в Техасі можуть отримати протизаплідні засоби лише з дозволом батьків.

Апеляція від адміністрації Байдена може або відновити доступ підліткам до контрацепції, або, навпаки, сприяти поширенню подібних обмежень на інші штати. Деякі правозахисники побоюються, що якщо ця справа дійде до Верховного Суду, вона може стати для консервативної більшості приводом «переглянути» федеральний захист контролю над народжуваністю.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.