Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПрацівниць на чайних плантаціях у Кенії примушують до сексу в обмін на роботу – BBC

Більшість жінок вимушені погоджуватися, щоб не лишитися безробітними

Понад 70 жінок на кенійських чайних плантаціях британських компаній Unilever і James Finlay & Co розповіли BBC, що зазнали сексуального насильства з боку своїх керівників. З цих чайних плантацій постачають продукцію для популярних британських брендів, зокрема PG Tips, Lipton, Sainsbury's Red Label, Starbucks.

Журналіст BBC Том Одула поспілкувався із жінками, які працювали на чайних плантаціях, що належать обом компаніям. Багато з них розповіли, що через дефіцит робочих місць вони не мають іншого вибору, окрім як терпіти сексуальні домагання від керівництва, інакше їм загрожує безробіття.

Одна з жінок розповіла, що керівник підрозділу не дозволяв їй виходити на роботу, поки вона не погодилася на секс із ним. Ще одна працівниця поділилася, що заразилася ВІЛом від свого керівника, який примусив її до сексу.

BBC також опублікувало відео репортерки, на ім’я Кеті (ім’я змінене), яке вона зняла, коли під прикриттям працювала на чайних плантаціях у Кенії, щоб детальніше розслідувати ситуацію із сексуальним насильством. На відео Кеті проходить співбесіду з рекрутером компанії James Finlay & Co Джоном Чебочком. Він пропрацював на плантаціях Фінлі понад 30 років, спочатку менеджером, а потім власником підрядної компанії. Багато жінок у розмові з BBC назвали його «хижаком».

На відео Чебочок притиснув Кеті до вікна й попросив доторкнутися до нього й роздягнутися. «Я дам тобі трохи грошей, а потім дам роботу. Я тобі допоміг, допоможи мені… Ми ляжемо, закінчимо й підемо. Потім ти прийдеш і будеш працювати», – говорив чоловік.

Репортерка відмовлялася й зрештою Чебочок відпустив її. Опісля член знімальної групи, який перебував неподалік задля безпеки Кеті, зателефонував їй, щоб дати привід піти. Репортерка розповіла, що була «дуже налякана й шокована».

У James Finlay & Co заявили, що Джона Чебочка негайно відсторонили від роботи після того, як з ними звʼязалися з BBC. У компанії також сказали, що повідомили про інцидент у поліцію й нині триває розслідування щодо того, чи є в її кенійському підрозділі «повсюдна проблема із сексуальним насильством».

Кеті також зазнала сексуальних домагань, коли працювала під прикриттям на плантації, яка належала Unilever. Її запросили на знайомство, під час якого керівник підрозділу Джеремайя Коскей виголосив промову перед новими працівниками про політику «нульової толерантності» Unilever до сексуальних домагань. Однак потім він запросив Кеті зустрітися з ним у барі готелю того ж вечора й намагався схилити її до сексуальних стосунків.

Крім того, Кеті повідомила, що на плантації їй дали складну роботу, але тамтешній керівник Семюель Єбей запропонував їй секс в обмін на легші обовʼязки.

Unilever зіткнулася з подібними звинуваченнями понад 10 років тому. Компанія запровадила підхід «нульової толерантності» до сексуальних домагань, а також систему звітності й інші заходи. Однак спільне розслідування для BBC Africa Eye і Panorama виявило докази того, що на заяви про сексуальні домагання не реагували.

Наразі в Unilever запевняють, що вони «глибоко шоковані й засмучені» цими звинуваченнями. Своє підприємство в Кенії компанія продала. Його новий власник, Lipton Teas and Infusions, запевняє, що відсторонив двох менеджерів і наказав провести «повне й незалежне розслідування».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.