Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниРозповіла про викидень і насильство. Роулінг виступила в подкасті про своє життя і творчість

The Witch Trials of J.K. Rowling

Письменниця Джоан Роулінг виступила в подкасті The Witch Trials of J.K. Rowling, присвячений її життю й творчості. У перших двох епізодах письменниця поділилася, що зазнавала насильства в шлюбі, розповіла про пережитий викидень, а також прокоментувала звинувачення в трансфобії.

Про викидень

Роулінг розповіла, що пережила викидень, коли їй було 20 років. Це сталося за рік після того, як вона втратила матір. Письменниця зазначила, що 90-ті були для неї десятиліттям, «повним втрат».

За словами Роулінг, вагітність була незапланованою: «Коли я завагітніла, він (тодішній партнер – ред.) зробив мені пропозицію. А потім у мене стався викидень. Це було травматично як фізично, так й емоційно, і це була ще одна величезна втрата».

Роулінг сказала, що після цього вже не думала про заміжжя, однак її партнер продовжував тиснути на неї, тому вона погодилася одружитися з ним. Незабаром письменниця народила свою першу дитину, дівчинку, на ім’я Джессіка.

Про насильство у шлюбі

Роулінг уперше повідомила про пережите домашнє насильство у 2020 році. У новому подкасті вона поділилася, що її шлюб з колишнім чоловіком Хорхе Арантесом став «дуже жорстоким і контрольованим». Письменниця розповіла, що не мала власних ключів від вхідних дверей, а коли вона поверталася додому, чоловік перевіряв її сумочку.

Роулінг також сказала, що Арантес знав, який цінний для неї рукопис «Гаррі Поттера» і якось навіть намагався сховати його від неї.

«Я підозрюю, що якби я не змогла вийти зі шлюбу з усім, він спалив би рукопис або забрав би його і не віддавав, – сказала Роулінг. – Цей рукопис так багато значив для мене, що це була річ, яку я вважала пріоритетною для порятунку».

Після перших повідомлень про те, що Роулінг постраждала від домашнього насильства, Арантес зізнався в інтервʼю The Sun, що він «дав їй ляпаса», але заперечив будь-яке «тривале насильство». Він додав, що про ляпас не шкодує. Їхній шлюб тривав 18 місяців, між 1992 і 1993 роками.

Про звинувачення в трансфобії

Джоан Роулінг також сказала, що не хвилюється через те, що її творчість у майбутньому може постраждати через звинувачення в трансфобії.

«Що мене цікавило останні 10 років і, звичайно, останні два-три роки, особливо в соцмережах, так це слова людей про те, що я зруйнувала власну спадщину. Мовляв, вами могли б захоплюватися завжди, однак ви ось таке сказали. І я подумала: «Ви не могли не зрозуміти мене ще більше», – сказала Роулінг.

Вона продовжила: «Я не ходжу по дому й не думаю про свою спадщину. Який пихатий спосіб прожити своє життя – ходити й думати про те, яким буде твій спадок. Яка різниця, я однаково помру! Я дбаю про сьогодення. Я дбаю про живих».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.