Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖінки в Україні стали більш уразливими до сексуального насильства – IRC

Почастішали випадки домашнього насильства й нападів у притулках

За даними Міжнародного комітету порятунку в Україні (IRC) унаслідок російського вторгнення жінки в Україні стали більш уразливими до сексуального й інших видів насильства. Кількість випадків зростає, повідомила регіональна директорка комітету Марися Запасник.

За її словами, жінки стали повідомляти про напади вдома й у громадських притулках. Крім того, почастішали випадки домашнього насильства.

«Високий рівень стресу, як правило, збільшує рівень домашнього насильства. Це дуже чутлива тема, і це те, що не обговорювалося в Україні до війни, тому її важко обговорювати відкрито», – сказала Запасник.

Вона наголосила, що жінки, які залишилися в Україні, також частіше несуть основний тягар догляду за дітьми й старшими родичами. Запасник каже, що довгостроковий психологічний вплив на жінок, які «тримаються разом» заради своїх сімей, може бути руйнівним.

Багатьом жінкам довелося покинути роботу, щоб доглядати за дітьми, які були вимушені перейти на онлайн-навчання, каже директорка. У багатьох регіонах країни відсутні послуги, необхідні для повсякденного виживання, як-от: опалення, водопостачання, каналізація й електроенергія.

«Усі ці проблеми посилюють стрес і травми, які переживають жінки. Минув рік, і багато речей стали звичними, що, безумовно, не повинно бути звичним... Потреба в ментальній і психологічній підтримці для людей в Україні залишиться на довгі роки вперед», – зауважила Запасник.

Вона пригадала розмову з жінкою з Миколаєва, яка зі сльозами на очах розповідала про сильний страх перед тим, що не зможе захистити своїх дітей. «Вона помітила, що одна з її дочок дивиться на неї, й одразу ж витерла сльози, відчайдушно намагаючись не дати дочкам побачити, що вона засмучена», – сказала Запасник.

57-річна Ольга, яка отримала допомогу від Миколаївського відділення IRC, каже, що травми війни поглиблюються з кожним днем. За словами Ольги, до війни вони виходили на вулицю і спілкувалися з людьми, але зараз це припинилося. «Ми перестали жити, ми лягаємо спати й чекаємо, прокинемося ми чи ні», – сказала вона.

Фото: instagram/libkos

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.