Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖінок, які намагаються втекти, продають у примусові шлюби. Звіт ООН щодо становища прав жінок у КНДР

Жінки в країні страждають від дискримінації

ООН представила звіт щодо становища прав жінок у Корейській Народно-Демократичній Республіці. Він базується на свідченнях, отриманих від постраждалих жінок, які покинули КНДР, а також даних громадських організацій й урядів інших країн, які приймали в себе біженок.

Згідно зі звітом, попри те, що законодавство КНДР передбачає встановлення гендерної рівності й гарантує дотримання прав жінок і дівчат, ті однаково продовжують страждати від дискримінації й різних форм насильства.

Стереотипи й насильство

Гендерні стереотипи в країні є першопричиною дискримінації жінок. У звіті зазначається, що жінок у КНДР називають «квітами», а їхній зовнішній вигляд регулюється згідно зі встановленими державою правилами. Гендерні стереотипи проявляються в різних сферах суспільного життя.

У КНДР бракує інформації про поширеність гендерно зумовленого насильства щодо жінок. Жінки, які покинули країну, свідчать, що домашнє насильство в країні є розповсюдженим, попри те, що воно заборонено законом. Домашнє насильство часто розглядається як приватна проблема, у яку держава не має потреби втручатися. Постраждалі від домашнього насильства не мають доступу до механізмів повідомлення або захисту, а також не мають безпечних місць, де вони можуть отримати прихисток і необхідну підтримку.

У звіті зазначається, що багато жінок у КНДР стикаються із сексуальними домаганнями й зґвалтуванням, особливо з боку чоловіків, які обіймають високі посади. Часто такі випадки залишаються безкарними. Також жінки в країні не хочуть повідомляти про випадки сексуального насильства через віктимблеймінг.

Репродуктивне здоровʼя

Статеве виховання не входить до державної або інших форм освіти в КНДР. Жінки дізнаються про сексуальне й репродуктивне здоровʼя від інших жінок. Знання про сучасні методи контрацепції й доступ до них також є обмеженими. Контрацепцію переважно використовують саме жінки, і часто це негативно впливає на їхнє здоров’я.

Тема менструації в країні є стигматизованою й майже не обговорюється. Гігієнічні прокладки доступні, але є дорогими для багатьох сімей. Однак, як свідчать опитування, дедалі більше жінок купують одноразові прокладки.

Щодо абортів, то сфера регулювання є розмитою, а також немає чіткої правової бази для захисту жінок від нелегальних способів аборту. Аборти з високим ступенем ризику в приватних клініках або вдома досі є поширеною практикою в КНДР.

Порушення прав у місцях позбавлення волі

Згідно зі звітом, у КНДР є випадки порушень прав людей, які перебувають у місцях позбавлення волі. Жінки, які потрапляють у табори, змушені працювати на вугільних шахтах, фабриках, фермах, у машинобудуванні, текстильній промисловості й на виробництві. Вони живуть у важких умовах і не забезпечені всім необхідним, зокрема засобами особистої гігієни.

Крім того, вони зазнають жорстокого поводження й гендерно зумовленого насильства.

Вагітним увʼязненим відмовляють у спеціальному захисті, гарантованому міжнародним або національним законодавством. Зазначається, що вони також піддаються примусовим абортам.

Охоронцями в таборах працюють майже виключно офіцери-чоловіки. Жінки також повідомили, що офіцери сексуально експлуатують увʼязнених жінок в обмін на помʼякшення покарання або поліпшення поводження з ними під час затримання або увʼязнення. У разі відмови затриманим погрожують додатковими термінами увʼязнення.

Зазначається, що жінки становлять майже 72% втікачів з КНДР. Багатьох жінок і дівчат, які намагаються втекти, продають у примусові шлюби з китайськими чоловіками або змушують працювати в секс-індустрії. Ще до перетину кордону вони стають вразливими до сексуальних домагань і насильства, побиття й торгівлі людьми. Утікачок часто затримують і повертають назад до КНДР.

В ООН наголосили, що Корейська Народно-Демократична Республіка зобовʼязана подолати поширені гендерні стереотипи, підтримувати гендерну рівність і захищати жінок і дівчат від насильства.

Повний звіт можна прочитати за посиланням.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.