Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖінки в Ізраїлі під час протесту влаштували перформанс за мотивами роману «Оповіді служниці»

Вони вийшли на протести в темно-червоних мантіях і білих ковпаках

На антиурядовому протесті в Тель-Авіві жінки влаштували перформанс за мотивами роману «Оповідь служниці» Маргарет Етвуд: вони вийшли на протести в темно-червоних мантіях і білих ковпаках. Про це пише AP.

Жінки вимагають скасувати реформу судової системи, яку просуває премʼєр-міністр Біньямін Нетаньягу.

«Ця акція є відображенням того, чого ми боїмося… Жінки будуть першими, хто постраждає», – сказала Моран Зер Катценштейн, засновниця групи захисту прав жінок Bonot Alternativa, яка організувала протест-перформанс.

Своїм протестом жінки хочуть наголосити на тому, що Ізраїль, який позиціонує себе як єдину демократію на Близькому Сході, може перетворитися на «жахливу антиутопію», де жінки позбавлені своїх прав.

Судова реформа, яку просувають у країні, має на меті послабити Верховний Суд, а саме обмежити можливість ухвалювати рішення проти виконавчої влади або скасовувати закони. Крім того, вона надає уряду вирішальний голос під час вибору суддів. Критики кажуть, що цей крок підриває ізраїльську судову систему й штовхає країну до автократії.

Водночас премʼєр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що реформи мають на меті запобігати перевищення судами своїх повноважень і що ізраїльська громадськість проголосувала за них останніх виборах.

Роман «Оповідь служниці» Маргарет Етвуд розповідає про футуристичне патріархальне суспільство, де служниці змушені народжувати дітей для лідерів. Його теми жіночого підкорення й чоловічого домінування нині відгукуються сучасним жінкам, зокрема в Ізраїлі, які побоюються встановлення консервативного релігійного уряду й посилення гендерної нерівності.

Фото: AFP

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.