Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниАфганські футболістки розкритикували статтю BBC про «фальшивих» евакуйованих спортсменок

У 2021-му в межах рятувальної місії деяких футболісток вивезли до Великої Британії

Афганські футболістки розкритикували дослідження ВВС, яке нібито виявило, що не всі евакуйовані до Великої Британії афганські спортсменки грали за вищу лігу. Видання називає їх «фальшивими». Про це пише The Telegraph.

У листопаді 2021 року 35 афганських футболісток разом із їхніми родинами евакуювали до Великої Британії, в межах рятувальної місії, якою керувала тодішня міністерка внутрішніх справ Пріті Пател. Вважалося, що футболісткам загрожували репресії «Талібану» через участь у цьому виді спорту.

Дослідження BBC проводилося на основі опитувань колишніх колег футболісток, їхніх тренерів і знайомих. У ньому стверджується, що 13 евакуйованих осіб, які подали заявку на в'їзд до Великої Британії, не грали за ті команди, які назвали.

Халіда Попал, колишня капітанка національної жіночої збірної з футболу, яка допомагала евакуювати гравчинь, прокоментувала публікацію: «Моє хвилювання стосується як жінок в Афганістані, так і жінок за межами країни. Те, як там сказано, що «справжні гравчині» досі в Афганістані, насправді може підштовхнути «Талібан» шукати їх, тимчасом як ми намагаємося захистити їх упродовж багатьох років».

Самі гравичні відреагували на дослідження критикою у своїх Twitter-акаунтах, оскільки воно поставило під сумнів їхню чесність, подало імена спортсменок без їхньої згоди й змусило їх хвилюватися за свою безпеку й добробут рідних на тлі зростання протестів проти мігрантів.

Представник ВВС сказав: «З нами зв’язалися колишні футболістки, які досі в Афганістані, і вони були незадоволені тим, що їх залишили. Вони бачили, як інші, хто стверджував, що вони спортсменки вищої ліги, отримали статус біженця. Ми дослідили їхні заяви».

Одне з анонімних джерел видання стверджує, що «"Талібан" заборонив спорт для жінок і дівчат, тож ми залишилися в Афганістані без майбутнього. Це просто змушує мене почуватися дуже знехтуваною й засмученою, тому що ми справжні гравчині, а не деякі з тих, кого евакуювали».

Представник міністерства внутрішніх справ Великої Британії пообіцяв провести розслідування, якщо в них з’являться докази фальсифікації даних.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.