Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУкраїнські біженці постраждали від трудової експлуатації в Нідерландах

Понад 200 людей подали скарги

Щонайменше 212 українських біженців у Нідерландах постраждали від трудової експлуатації. Про це, як пише «Суспільне», повідомила нідерландська телерадіокомпанія NOS.

За даними мовника, понад 200 українських біженців, які виїхали до Нідерландів через повномасштабне вторгнення рф і пішли працювати, зареєструвалися в організації FairWork, що бореться проти трудової експлуатації.

Найбільше українці скаржилися на невиплату заробітної плати, а також на необхідність платити посереднику. Були випадки, коли людина працювала понад 10 годин на день за зарплату менше мінімальної чи взагалі після місяця роботи не отримувала грошей. Крім того, були скарги на примусову реєстрацію в Торгово-промисловій палаті. У 69 випадках ішлося про загрозу торгівлі людьми.

Іноді працівників набирають в Україні за допомогою оголошень у Facebook, як каже прессекретар FairWork Франсієн Вінсеміус. Потім люди мають заплатити певну суму посереднику, який організовує роботу. Водночас, за слова Вінсеміуса, що більше клієнтів заплатили за посередництво, то більшу оплату за годину їм обіцяють.

Координаторка Українського дому в роттердамському районі Шарлуа Оксана Савчук зауважила, що саме тоді «все регулярно йде шкереберть». За її підрахунками, щотижня близько пʼяти українців зі схожими скаргами звертаються до центру.

«Вони проходять через частково те саме, що й інші трудові мігранти. Часто їх вербують у соціальних мережах, обіцяючи, що з документами розберуться. Місяць вони працюють безкоштовно, а потім виявляється, що з документами не все гаразд, – і їм не платять», – пояснила Савчук.

Нині в Нідерландах перебуває 89 730 українських біженців.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.